Jungtinėje Karalystėje užpultas ir peiliu padurtas parlamento narys mirė

Jungtinės Karalystės parlamento narys konservatorius seras Davidas Amessas susitikimo su rinkėjais vienoje metodistų bažnyčioje nedideliame Pajūrio Li (Leigh-on-Sea) miestelyje Esekse, Pietryčių Anglijoje metu buvo užpultas ir mirtinai subadytas peiliu.

 Išpuolis Jungtinėje Karalystėje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Jungtinėje Karalystėje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Davidas Amessas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Davidas Amessas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 4:14 PM, atnaujinta Oct 15, 2021, 7:42 PM

69-erių D.Amessas, į parlamentą rinktas nuo 1983 m., mirė nuo žaizdų. 25 metų užpuolikas sulaikytas.

„Į įvykio vietą atvykus pareigūnams, netrukus buvo suimtas  vyras, kuris įtariamas žmogžudyste ir pas kurį buvo rastas peilis. Dėl šio incidento neieškome jokio kito asmens“, – pranešė policija.

D.Amessą medikai bandė gelbėti įvykio vietoje, tačiau nesėkmingai. 

Į šią žinią sureagavo visų partijų JK parlamento nariai ir kiti politikai.

„Siaubinga ir labai sukrečianti žinia. Galvoju apie Davidą, jo šeimą ir darbuotojus“, – sakė Leiboristų partijos lyderis seras Keiras Starmeris.

„Davidas Amessas yra vienas iš mieliausių ir rūpestingiausių parlamento narių. Tai tiesiog siaubinga“, – tviteryje rašė Konservatorių parlamento narys Michaelas Fabricantas.

„Tai tikrai siaubinga žinia, – sakė SNP Vestminsterio partijos lyderis Ianas Blackfordas. – Mano mintys ir maldos yra su Davidu ir jo šeima.“

Vienas įvykio liudininkas, įvardijamas kaip Anthony, sakė, kad įvykio vietą užtvindė ginkluoti polininkai ir greitosios pagalbos medikai: „Mačiau kaip kažką išnešė iš pastato ir paguldė į policijos automobilio galą. Matyt, į jį dūrė ne vieną kartą“.

Panašiuose susitikimuose su rinkėjais anksčiau buvo užpulta ir daugiau britų parlamentarų. Leiboristę Jo Cox taip nužudė ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas prieš 2016 m. referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje.

Parlamentarės garbei įkurtas jos vardo fondas tviteryje parašė, kad pasibaisėjo, sužinojęs naujieną apie D.Amesso užpuolimą: „Mes galvojame apie jį, jo šeimą ir jo mylimuosius šiuo sunkiu metu“.

2010 m. leiboristui parlamentarui Stephenui Timmsui buvo daug kartų durta peiliu, tačiau jis pasveiko po gyvybei pavojingų sužeidimų ir tebėra parlamento narys.

S. Timmsas pareiškė, jog yra sukrėstas šios atakos.

2000 m. sausį parlamento narys liberaldemokratas Nigelas Jonesas buvo sužeistas ritualiniu kardu, kai atvyko susitikti su rinkėjais Čeltname, vakarinėje Anglijos dalyje. Jo padėjėjas tuomet buvo nužudytas.

Penkių vaikų tėvas D.Amessas, beveik 40 metų dirbęs parlamente, buvo labai gerbiamas konservatorių partijoje. Užaugęs kaip Romos katalikas, politiškai jis buvo žinomas kaip socialinis konservatorius, aktyviai kovojo gyvūnų gerovės klausimais ir pasisakė prieš abortus.

Buvęs konservatorių lyderis Iainas Duncanas Smithas išreiškė susirūpinimą dėl parlamentarų
saugumo per tokius susitikimus su rinkėjais.

„Kai nesi savo biure ir būni viešoje vietoje, tai iš esmės reiškia, kad neįmanoma imtis saugumo priemonių, kurių kartais tau patariama imtis“, – tviteryje rašė jis.

B.Johnsonas po parlamentaro nužudymo: „Mūsų širdys pilnos šoko“

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas penktadienį pareiškė esąs sukrėstas dėl jo partijos nario parlamentaro D.Amesso nužudymo.

B. Johnsonas pareiškė, kad D. Amessas buvo „vienas maloniausių, geriausių, švelniausių žmonių politikoje“.

„Manau, visų mūsų širdys šiandien pilnos šoko ir liūdesio netekus parlamento nario sero Davido Amesso, kuris buvo nužudytas per susitikimą su savo apygardos rinkėjais bažnyčioje, po beveik 40 metų nepertraukiamos tarnybos Esekso žmonėms ir visai Jungtinei Karalystei“, – žurnalistams sakė premjeras.

Parengta pagal „The Guardian“, BBC ir „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?