Susirgęs Čekijos prezidentas paskyrė naujojo parlamento pirmojo posėdžio datą

Hospitalizuotas Čekijos prezidentas Milošas Zemanas ketvirtadienį paskelbė, kad naujasis šalies parlamentas savo pirmąjį posėdį po praeitą savaitgalį vykusių įtemptų visuotinių rinkimų surengs lapkričio 8 dieną, informavo valstybės vadovo atstovas Jiri Ovčačekas.

 Hospitalizuotas Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Hospitalizuotas Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 9:58 AM

Šis pranešimas buvo paskelbtas M. Zemanui jau penktą dieną gulint vienos Prahos ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje. Iki šiol apie prezidento sveikatos būklę informacijos paskelbta labai mažai, taip pat lieka neaišku, ko jis paprašys formuoti naują vyriausybę.

Milijardieriaus populisto ministro pirmininko Andrejaus Babišo partija ANO („Taip“) per rinkimus buvo nedideliu skirtumu įveikta dviejų aljansų, sudarytų iš penkių liberalių, centro ir dešiniojo sparno partijų.

Abu aljansai, užsitikrinę 200 vietų parlamente 108 vietų daugumą, jau pradėjo žvalgomąsias derybas dėl galimybių sudaryti naują vyriausybę.

Tačiau prieš rinkimus prorusiškų pažiūrų M. Zemanas užsiminė, kad formuoti vyriausybę pasiūlys daugiausiai balsų gavusios atskiros partijos lyderiui.

Tokiu atveju būtų pasirinktas A. Babišas, nors ANO iš esmės neturi galimybių sutelkti daugumą turėsiančią koaliciją.

Kaip numatyta konstitucijoje, naujas parlamentas turi surengti posėdį prieš atsistatydinant vyriausybei. Tik tuomet prezidentas gali pasiūlyti kandidatą į premjero postą.

Laimėjusieji aljansai premjeru siūlo Petrą Fialą, dešiniosios Demokratinės piliečių partijos (ODS) vadovą.

J. Ovčačekas trečiadienį sakė, kad M. Zemanas galėtų susitikti su P. Fiala „vėlesne data“.

„Pokštavo“

A. Babišas ir M. Zemanas buvo trumpam susitikę prieš prezidento hospitalizaciją, tačiau tąsyk premjerui nebuvo pasiūlyta formuoti naują vyriausybę. Visgi A. Babišas vėliau pareiškė, kad per tą susitikimą M. Zemanas pažadėjo, kad jam pirmajam bus siūloma pamėginti suformuoti ministrų kabinetą.

A. Babišas taip pat sakė esąs pasirengęs dirbti opozicijoje.

Ketvirtadienį toliau spėliota apie M. Zemano būklę. Nei J. Ovčačekas, nei ligoninė nepateikė jokios informacijos apie prezidento sveikatą nuo sekmadienio, kai jis buvo hospitalizuotas.

Vietos žiniasklaida skelbė, kad M. Zemaną vargina lėtinė kepenų liga.

Parlamento pirmininkas Radekas Vondračekas sakė, kad M. Zemanas ketvirtadienį asmeniškai informavo jį apie sprendimą sušaukti parlamentą. Anot R. Vondračeko, pokalbio metu prezidentas „pokštavo ir buvo geros nuotaikos“.

M. Zemano žmona Ivana, lydima dukters, ketvirtadienį trumpai pabendravo su žurnalistais. Ji prašė jų būti kantriais ir sakė, kad prezidentui pasveikti „reikės laiko“.

Tuo metu Čekijos senatoriai ėmė svarstyti, kaip apeiti sergantį valstybės vadovą formuojant naują vyriausybę.

Pagal konstituciją parlamentas gali paprasta balsų dauguma priimti rezoliuciją, skelbiančią, kad prezidentas „negali vykdyti savo oficialių pareigų“. Tokiu atveju prezidento įgaliojimus perimtų kadenciją baigiantis ministras pirmininkas ir naujasis parlamento pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.