Lenkijos saugumo pareigūnas: Baltarusija iš migrantų uždirba milijonus

Lenkijos saugumo tarnybų atstovo teigimu, Baltarusijos valdžia jau uždirbo milijonus dolerių organizuodama migrantų srautą į Lenkiją ir kitas rytines Europos Sąjungos šalis, penktadienį pranešė visuomeninis radijas.

Migrantai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Migrantai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 2:39 PM, atnaujinta Oct 16, 2021, 2:56 PM

Stanislawas Zarynas penktadienį reporteriams sakė, kad migrantai mokėdavo po 2–14 tūkst. dolerių (1,7–12 tūkst. eurų) už pagalbą nelegaliai kertant sieną.

„Šie atvykstančiųjų srautai turėtų būti vertinami kaip pajamos Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui“, – per bendrą spaudos konferenciją su Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstove Anna Michalska sakė S. Zarynas.

Jis pridūrė, kad Baltarusijos valstybės kontroliuojama kelionių agentūra „Centrkurort“ migrantams išduoda oficialius pakvietimus, o didžiausia pelno dalis atitenka Minsko oro uostui, oro linijoms „Belavia“ ir tiesiogiai A. Lukašenkos administracijai.

„Belavia“ kenčia nuo ES sankcijų ir, kaip pranešama, buvo atsidūrusi prie bankroto slenksčio, bet dabar gauna didžiulį pelną iš nelegalios migracijos“, – sakė S. Zarynas.

Pasak jo, Baltarusijos saugumo tarnybos, įskaitant pasieniečius, „tiesiogiai dalyvaujančius vežant migrantus į pasienio zoną“, taip pat gauna finansinės naudos iš šios schemos.

Esama įrodymų, kad dalis pelno atitenka „institucijoms, tiesiogiai įtariamoms agresyviais veiksmais Lenkijos ir lenkų atžvilgiu“, nurodė S. Zarynas.

Jo vertinimu, bendrai Baltarusijos pajamos iš „migrantų kelio“ jau pasiekė „dešimtis milijonų dolerių“.

Tuo metu Lenkijos sienos apsaugos tarnyba šeštadienį paskelbė vien per ankstesnę dieną užfiksavusi 592 žmonių bandymus neteisėtai kirsti Baltarusijos ir Lenkijos sieną. Ketvirtadienį tokių atvejų buvo 682.

Penktadienį Lenkų pasieniečiai sulaikė vieną Irako pilietį, sugebėjusį patekti į Lenkijos teritoriją, o kitiems bandymams užkirto kelią, nurodė tarnyba.

Be to, dėl pagalbos tokiems nelegaliems bandymams buvo sulaikyti 10 asmenų, įskaitant žmones iš Turkijos, Rumunijos, Vokietijos, Sakartvelo, Bulgarijos, Tuniso ir Moldovos.

Nuo metų pradžios pasieniečiai užfiksavo 19,5 tūkst. bandymų nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos. Daugiau kaip 7 tūkst. šių bandymų išaiškinti spalį, pranešė naujienų agentūra PAP.

Ketvirtadienį lenkų parlamentarai pritarė vyriausybės planui pastatyti tvorą pasienyje su Baltarusija, turinčią stabdyti migrantų iš Vidurio ir Artimųjų Rytų srautą.

Jungtinės Tautos sukritikavo Lenkijos įstatymą dėl nelegalių migrantų išstūmimo pasienyje

Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra (UNHCR) išreiškė susirūpinimą, kad Lenkijoje priimtas įstatymas prieštarauja pabėgėlių ir migrantų teisei į prieglobstį, informuoja „Deutsche Welle“.

Apie tai penktadienį paskelbė Christine Goyer, šios agentūros atstovė Lenkijoje.

„UNHCR itin susirūpinusi tuo, kad naujasis Lenkijos įstatymas kenkia pagrindinėms teisėms prašyti prieglobsčio, kurios nustatytos tarptautiniuose ir ES įstatymuose. Patekti į teritoriją ir prašyti prieglobsčio yra pagrindinė žmogaus teisė, taip pat ir tiems asmenims, kurie sieną kerta neteisėtai“, – tviteryje rašė C. Goyer.

Anot JT agentūros, Lenkijos įstatymas prieštarauja 1951 m. Ženevos konvencijai dėl pabėgėlių statuso, kurioje teigiama, kad prieglobsčio prašytojų negalima bausti už neteisėtą sienos kirtimą.

Nepaisant to, Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra pripažįsta problemas su kuriomis susiduria Lenkija ir, kad valstybės negali naudoti pabėgėlių ir migrantų siekdamos politinių tikslų. Agentūra tikina esanti pasirengusi glaudžiam bendradarbiavimui su Lenkijos valdžia, ieškodama išeities iš migracijos krizės.

Lenkijos parlamentas spalio 14 d. priėmė įstatymą, leidžiantį atstumti migrantus nuo valstybės sienos. Be to, parlamentas pritarė fizinio barjero su judesio davikliais statybai pasienyje su Baltarusija, kuris kainuos 353 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.