Vakcinacijos sertifikatų klastojimas atsisuko prieš sukčius: patekę į reanimaciją gailisi, turi laukti trečio skiepo

Kaimynėms Rumunijai ir Bulgarijai susidūrus su koronaviruso atvejų šuoliu, iššūkį gydyti naujų pacientų antplūdį apsunkina suklastotų vakcinacijos sertifikatų paplitimas.

Koronavirusas Rumunijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Rumunijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Rumunijoje.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas Rumunijoje.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas Rumunijoje.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas Rumunijoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-10-16 15:49, atnaujinta 2021-10-16 17:09

COVID-19 intensyvios terapijos skyriuje Rumunijoje, mirties akivaizdoje jaunas vyras prisipažino medikams, kad jo vakcinacijos pažymėjimas yra suklastotas.

Jis nebuvo pirmasis žmogus, greitosios pagalbos ligoninės medikams pripažinęs savo melą, tačiau jis toks buvo jauniausias.

„Turime ligonių, kurie yra paguldyti į ligoninę ir prašo skiepų, – dienraščiui „Agerpres“ sakė skyriaus vadovė Ioana Codru. – Mes jiems aiškiname, kad kai jie patenka į intensyvios terapijos skyrių, nebelieka jokių prevencinių priemonių, kurių būtų galima imtis.“

Kaimynėms Rumunijai ir Bulgarijai susidūrus su koronaviruso atvejų šuoliu, iššūkį gydyti naujų pacientų antplūdį apsunkina suklastotų vakcinų sertifikatų paplitimas. Žmonėms pažymėjimus itin lengva gauti, dviejoms skurdžiausioms ES valstybėms skendint korupcijos ir nepasitikėjimo vakcinomis krizėje.

Kalbėdamas spalio 6 d., Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas sakė, kad padėtis dėl pandemijos yra „katastrofa“. Spalio 12 d. Rumunijoje užregistruota 16 777 naujų infekcijų ir 442 mirčių.

Remiantis Johnso Hopkinso universiteto ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, spalio 11 d. Rumunijoje iš 100 000 žmonių mirė 1,45, o Bulgarijoje – 1,23. Europos Sąjungos vidurkis tą dieną buvo 0,13 mirčių.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Bulgarijoje skiepijamasi nuo koronaviruso mažiausias visoje ES – 23,5 proc. gyventojų yra visiškai pasiskiepiję.

Rumunijoje yra antras mažiausias rodiklis – tik 34,1 proc. piliečių yra visiškai skiepyti.

Pastaruoju metu padidėjęs koronaviruso atvejų skaičius padėjo atskleisti šešėlinę praktiką gauti netikrus skiepijimo sertifikatus.

„Matydami jaunus pacientus, sergančius labai sunkiomis ligos formomis, mes abejojame [red. ar kas nors iš tikrųjų yra skiepytas], – pasakojo Viktorijos Babeso infekcinių ligų ligoninės vadovas Cristian Oancea.

Gydytojai, prižiūrintys sunkiai sergančius pacientus Rumunijos intensyviosios terapijos skyriuose, prašo žmonių prisiimti atsakomybę.

„Mes raginame pacientus būti nuoširdžiais ir sąžiningais su medicinos personalu ir pateikti teisingą informaciją diagnozei nustatyti ir tinkamai gydyti“, – sakė Sibiu skubios pagalbos ligoninės atstovė Decebal Todarita.

Žmonės, turintys suklastotus skiepijimo sertifikatus, sistemoje jau yra užregistruoti kaip visiškai paskiepyti. Norėdami „oficialiai“ pasiskiepyti, jie turės palaukti, kol taps tinkami trečiajam pakartotiniam šūviui, nors iš tikrųjų tai bus jų pirmasis.

Buvusi Rumunijos sveikatos ministrė Ioana Mihaila rugpjūčio pabaigoje sakė, kad ministerija gavo gydytojų pranešimų, kad „vis daugiau pacientų, kurie teigia, kad yra paskiepyti ir serga vidutinio sunkumo ar sunkiomis viruso formomis, pripažįsta, kad jie nėra gavę skiepo.“

Rugsėjo mėnesį 24 valandoms buvo sulaikyta šeimos gydytoja Daniela Mitrea, įtariama suklastojusi 10 „Pucioasa“ futbolo klubo žaidėjų skiepijimo nuo COVID-19 sertifikatus. Jos vyras Cristianas Mitrea, personalo vadovas mažame miestelyje, esančiame 100 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Bukarešto, taip pat apklausiamas.

Policija pranešė, kad C.Mitrea, kuris taip pat yra vietinės apskrities šeimos gydytojų asociacijos pirmininko pavaduotojas, įtariamas išmetęs vakcinų dozes ir parūpinęs žaidėjams pažymėjimus, kad jie galėtų dalyvauti varžybose.

Ši praktika neoficialiai Rumunijoje žinoma kaip „vakcina į kriauklę“, turinti omenyje tai, kad dozė yra išmetama, o ne suleidžiama.

Bulgarijoje šalies vyriausiasis sanitarinės sveikatos inspektorius Angelas Kunčevas sakė, kad padirbtų vakcinų sertifikatų prekyba yra plačiai paplitusi.

Pasak generalinio prokuroro atstovės Siikos Milevos, Bulgarijos prokurorai ir kiti pareigūnai tiria 14 tokių atvejų. Ji sakė, kad įtarimai pareikšti iš septynių rajonų, daugiausia sostinės Sofijos.

„Mes būsime bekompromisiai“, – sakė ji.

Tačiau kadangi praktika vis dažniau atskleidžiama ir koronaviruso atvejų daugėja, daugelis žmonių dabar apgailestauja, kad nusipirko padirbtus sertifikatus.

Marija ir Ivanas (netikri vardai) iš Sofijos dienraščiui „Radio Free Europe“ tikino, kad sumokėjo 600 levų (305 eur.), kad pavasarį gautų sertifikatus. Jie sakė, kad šią vasarai jiems reikėjo leidimų keliauti į Graikiją ir Prancūziją.

Visoje ES pasiskiepiję žmonės iš oficialios svetainės gauna sertifikatą su QR kodu. Jie gali turėti popierinę sertifikato kopiją arba įkelti dokumentą į įvairias ES patvirtintas programas. Tada su sertifikatu galima patekti į visus Bendrijos restoranus, kino teatrus ir naudoti kelionėms į užsienį.

Marija sakė, kad niekas jos neklausė, kodėl ji nenori skiepytis: „Paaiškinau: turime antikūnų ir bijome šalutinio skiepų poveikio. Atsakymo nebuvo.“

Rumunijoje, „Telegram“ pranešimų programoje, „CERTIFICAT_COVID19“ grupėje, turinčioje 600 narių, žadama gauti vakcinacijos pažymėjimą nesulaukus skiepo ir nukreipia vartotojus į kitą paskyrą, vadinamą „E_Vaccin“.

Rumunijos televizijos „Digi24“ reporteris prisijungė prie „Telegram“ grupės ir jam netrukus buvo pasiūlytas suklastotas vakcinos sertifikatas vos už 100 eurų (115 USD). Žurnalistui buvo pažadėtas dokumentas su QR kodu, kuriame teigiama, kad jis gavo „Johnson & Johnson“ vienos dozės vakciną Bukarešto Grigore Alexandru ligoninėje, nors seniausioje Rumunijos vaikų ligoninėje net nėra skiepų centro.

Rumunijos vidaus reikalų ministras Lucianas Bode'as rugpjūčio 30 d. sakė, kad policija tiria šią bylą ir dar 400 atskirų vakcinacijos klastojimo atvejų. Tačiau nepaisant policijos tyrimų, Bulgarijos ir Rumunijos valdžiai sunku sustabdyti prekybą klastotėmis.

Bulgarijos sanitarijos inspektorius Kunčevas sakė, kad Sveikatos apsaugos ministerija ir regioninės sveikatos institucijos pateikė ataskaitas apie gydytojus, kurie tariamai dalyvauja prekiaujant nelegaliais vakcinos dokumentais, tačiau sunku gauti konkrečių įrodymų.

„Nesiskiepyk, vakcina tave pražudys“

Ekspertai teigia, kad didelį abiejų šalių atsisakymą skiepytis ir dvejones skiepyti skatina nepasitikėjimas valdžia ir dezinformacija internete bei socialiniuose tinkluose. Tačiau šią problemą apsunkina kai kurie medicinos darbuotojai, kurie nepasitiki skiepais nuo koronaviruso.

Siuvėja iš Bukarešto (57 m.), kuri paprašė neskelbti savo pavardės, tikino, kad balandžio mėnesį atvykusi į susitikimą su pulmonologu valstybinėje ligoninėje, išgirdo netikėtus žodžius.

Moters teigimu, medikas ją atkalbinėjo: „Neskiepykite vakcinos, ji jus užmuš“.

Kai ji pasakė, kad jau buvo skiepyta, gydytojas nurodė, kad ji jau po trijų mėnesių bus negyva.

Didėjant atvejų ir mirštančiųjų skaičiui vis daugiau žmonių Bulgarijoje ir Rumunijoje apgailestauja, kad dėl savo sprendimo gauti suklastotą pažymėjimą dabar negali pasiskiepyti. Rumunijos intensyviosios terapijos asociacijos pirmininko pavaduotojas Dorel Sandesc tikino, kad intensyvios terapijos skyriai tapo „pragaru“.

„Yra pacientų, kurie apgailestauja, kad nepasiskiepijo, – pasakojo jis. – Jų yra per daug, mes matome juos kasdien. Jie praradę viltį ir jiems jau per vėlu.“

Parengta pagal „Radio Free Europe“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.