Naujasis Japonijos premjeras nusiuntė auką prieštaringai vertinamai Jasukunio šventyklai

Naujasis Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida sekmadienį nusiuntė ritualinę auką – šventu laikomą medelį – prieštaringai vertinamai Jasukunio šventyklai Tokijuje, kurią kaimyninės šalys laiko Tokijo buvusio militarizmo simboliu, agentūrai AFP patvirtino šventyklos atstovė.

Fumio Kishida.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Fumio Kishida.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-17 13:36, atnaujinta 2021-10-17 13:38

Auka buvo padaryta per dukart metuose – pavasarį ir rudenį – šventykloje vykstančią šventę. Tokias pačias aukas padarė ir du naujosios vyriausybės nariai.

Šią šventyklą Japonijos kaimynės laiko Tokijo militaristinės praeities simboliu. Jasukunio karo šventykla skirta pagerbti maždaug pustrečio milijono žmonių, daugiausia japonų, žuvusių per šalies karus nuo XIX amžiaus pabaigos.

Kaimyninėse šalyse, ypač Kinijoje ir Pietų Korėjoje, laikomasi nuomonės, kad ši šventykla simbolizuoja Japonijos nenorą reikšti atgailą dėl savo agresijos praėjusio amžiaus pirmoje pusėje.

Jasukunio šventykloje pagerbiami visi 2,5 mln. karuose žuvusių japonų, tarp jų kai kurie aukšto rango kariškiai ir politikos veikėjai, po Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare nuteisti už sunkius nusikaltimus.

Anksčiau šiais metais, kai šalyje buvo minimos Japonijos kapituliavimo Antrajame pasauliniame kare metinės, šventykloje apsilankė keli kariuomenės ir politikos aukšto rango atstovai.

Tačiau nė vienas Japonijos premjeras šioje šventykloje asmeniškai nesilankė nuo 2013 metų, kuomet tai padaręs premjeras Shinzo Abe ne tik sukėlė Pekino ir Seulo pasipiktinimą, bet ir sulaukė reto diplomatinio priekaišto iš artimos sąjungininkės Amerikos.

F. Kishidos pirmtakas Yoshihide Suga šventykloje apsilankė sekmadienį, nurodė šventyklos atstovė. Jo apsilankymą nušvietė ir visuomeninis transliuotojas NHK. Y. Suga šventykloje nesilankė nuo 2012 metų, kai tapo Sh. Abe vyriausybės vyriausiuoju sekretoriumi, o pats tapęs premjeru siuntė tik ritualines aukas.

Spalio 4 dieną premjeru tapęs F. Kishida neketina apsilankyti šventykloje per dvi dienas trunkančią rudens šventę, nurodo „Kyodo News“, cituojanti premjerui artimus neįvardytus šaltinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.