Ekvadoro prezidentas dėl su narkotikais susijusio smurto paskelbė nepaprastąją padėtį

Ekvadoro prezidentas Guillermo Lasso dėl su narkotikais susijusio smurto protrūkio šalyje pirmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį, taip pat liepė į gatves pasiųsti policijos ir kariuomenės pajėgas.

 Guillermo Lasso.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Guillermo Lasso.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2021, 10:53 AM

„Nuo šios akimirkos gatvėse bus juntama mūsų ginkluotųjų pajėgų ir policijos jėga, nes visoje šalies teritorijoje skelbiame nepaprastąją padėtį“, – sakydamas per valstybinę televiziją „EcuadorTV“ transliuotą kalbą nurodė prezidentas.

„Ekvadoro gatvėse yra tik vienas priešas – prekyba narkotikais“, – pareiškė dešiniųjų pažiūrų lyderis.

Jis pridūrė, jog „pastaraisiais metais Ekvadoras iš šalies, iš kurios gabenami narkotikai, tapo šalimi, kur narkotikai taip pat vartojami“.

Tokia žinia nuskambėjo JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizito Ekvadore ir Kolumbijoje išvakarėse, Vašingtonui siekiant sutvirtinti ryšius su šiomis Lotynų Amerikos demokratijomis.

A. Blinkenas su G. Lasso kalbėsis apie bendradarbiavimą saugumo, gynybos ir prekybos srityse.

Pastaraisiais mėnesiais smurto lygis Ekvadore smarkiai išaugo. Vyriausybės duomenimis, nuo šių metų sausio iki spalio šalyje užregistruota beveik 1 900 žmogžudysčių, o ankstesniais metais šis skaičius siekė maždaug 1 400.

60 dienų galiosianti nepaprastoji padėtis leidžia Kitui mobilizuoti 3 600 karių ir policijos pareigūnų, patruliuosiančių 65 kalėjimuose visoje šalyje. G. Lasso nurodė, kad policija patruliuos ir gatvėse.

Anksčiau pirmadienį valstybės vadovas paskyrė naują gynybos ministrą, šaliai grumiantis su didžiule kalėjimų krize.

Prezidentas šias pareigas pavedė eiti atsargos generolui Luisui Hernandezui, motyvuodamas savo sprendimą „nepakankamu visuomenės saugumu“.

Vyriausybė nepatikslino, kodėl nuspręsta atleisti jo pirmtaką Fernando Donoso, tačiau apie pakeitimus kabinete paskelbta šalies kalėjimų sistemą krečiant kruvinų riaušių bangai.

Šis smurto protrūkis šiemet pareikalavo jau 238 kalinių gyvybių.

„Ekvadoras išgyvena nesaugumo laikotarpį – nesaugumo, kurį sukėlė keli veiksniai, tarp jų prekyba narkotikais“, – sakė prezidentas ir pridūrė, jog Andų valstybei reikalingos „stipresnės, tvirtesnės“ ginkluotosios pajėgos.

Prieš dvi savaites nusikalstamų grupuočių, siejamų su Meksikos ir Kolumbijos karteliais, įkalinti nariai gavo šaunamųjų ginklų ir pamėgino perimti kalėjimo pietvakariniame Gvajakilio mieste kontrolę. Per susišaudymą žuvo 119 kalinių, o ta ataka tapo vienomis didžiausių kalinių žudynių Lotynų Amerikos istorijoje.

G. Lasso teigimu, daugiau kaip 70 proc. smurtinių mirčių, fiksuojamų pajūrio Gvajaso provincijoje, kurios sostinė yra Gvajakilis, vienaip ar kitaip susijusios su prekyba narkotikais.

„Kai plečiasi prekyba narkotikais, daugėja ir samdomų žudikų bei žmogžudysčių“, taip pat apiplėšimų ir kitų nusikaltimų, pareiškė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.