Gruzija atsisako į ligoninę nugabenti bado streiką paskelbusį M. Saakašvilį

Gruzijos sveikatos apsaugos ministrė ketvirtadienį atmetė gydytojų rekomendaciją hospitalizuoti jau tris savaites bado streiką tęsiantį įkalintą buvusį prezidentą ir opozicijos lyderį Michailą Saakašvilį.

Suimtas buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.<br>AFP/Scanpix nuotgr.
Suimtas buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.<br>AFP/Scanpix nuotgr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 5:21 PM, atnaujinta Oct 27, 2021, 8:45 AM

M. Saakašvilis, vadovavęs šiai Kaukazo valstybei 2004–2013 metais, buvo sulaikytas ir įkalintas spalio 1 dieną grįžęs iš tremties Ukrainoje.

53-ejų metų pagrindinės Gruzijos opozicinės jėgos – Vieningojo nacionalinio judėjimo – įkūrėjas nedelsdamas paskelbė bado streiką, protestuodamas prieš baudžiamąjį persekiojimą, kurį jis laiko politiškai motyvuotu. Jis pažadėjo atsisakyti maisto tol, kol bus paleistas.

Antradienį M. Saakašvilį apžiūrėjo medikų komisija, vėliau rekomendavusi jį hospitalizuoti. Apžiūra buvo atlikta opozicijos lyderio gydytojui Nikolozui Kipšidzei išreiškus susirūpinimą, kad M. Saakašvilio sveikatai gali būti padaryta negrįžtamos žalos.

Tačiau sveikatos apsaugos ministrė Jekaterinė Tikaradzė ketvirtadienį pareiškė, kad M. Saakašvilio sveikatos būklė „yra stabili, gana patenkinama ir šiuo metu nėra būtinybės jį hospitalizuoti“.

Pasak jos, M. Saakašvilis gali naudotis medicinos paslaugomis kalinimo įstaigoje.

M. Saakašvilis 2018 metais Gruzijoje buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo.

Dabar jis bus teisiamas dar dviejose bylose – dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir neteisėto savo šalies sienos kirtimo.

Trečiadienį prokurorai pareiškė, kad eksprezidentas į šalį atvyko rugsėjo 28 dieną pasislėpęs sunkvežimyje su pieno produktais, kad apeitų pasienio kontrolę.

Spalvingo charakterio provakarietiškas reformuotojas, vis dar turintis lojalių šalininkų būdamas šalies pagrindinis opozicijos lyderis, neigia atlikęs kokių nors neteisėtų veiksmų.

Gruzijos premjeras Iraklis Garibašvilis išprovokavo pasipiktinimą šalyje pareiškęs, kad vyriausybė buvo priversta areštuoti M. Saakašvilį, nes jis atsisakė trauktis iš politikos.

Praėjusią savaitę dešimtys tūkstančių kartvelų išėjo į sostinės Tbilisio gatves reikalauti M. Saakašvilio paleidimo. Tai buvo didžiausia antivyriausybinė demonstracija per pastarąjį dešimtmetį.

Eksprezidento ir jo daugelio sąjungininkų baudžiamasis persekiojimas Vakarams kelia nerimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.