Naujosios Zelandijos generalgubernatore pirmą kartą tapo maorė

Naujosios Zelandijos generalgubernatore ketvirtadienį prisaikdinta socialinio teisingumo šalininkė dama Cindy Kiro. Ji tapo pirmąja maorių kilmės moterimi, paskirta eiti šias formalias pareigas.

Naujosios Zelandijos generalgubernatore ketvirtadienį prisaikdinta socialinio teisingumo šalininkė dama Cindy Kiro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naujosios Zelandijos generalgubernatore ketvirtadienį prisaikdinta socialinio teisingumo šalininkė dama Cindy Kiro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 11:21 AM, atnaujinta Oct 21, 2021, 11:22 AM

Kaip generalgubernatorė, ji bus valstybės vadovės karalienės Elžbietos II atstovė Naujojoje Zelandijoje.

Mokslininkė C. Kiro, ilgą laiką buvusi čiabuvių ir vaikų teisių gynėja, pažadėjo užmegzti ryšius su marginalizuotomis bendruomenėmis, nukentėjusiomis nuo COVID-19 pandemijos.

„Gyvename didžiulio netikrumo ir nerimo laikotarpiu, – sakė ji per ceremoniją parlamente. – Sieksiu padėti bendruomenėms, kurios mūsų visuomenėje patiria atskirtį dėl negalios, benamystės, priklausomybių ar psichikos sveikatos problemų“.

C. Kiro taip pat sakė, kad planuoja užmegzti ryšius su migrantais, pabėgėliais ir „negirdimais mūsų bendruomenės didvyriais“.

63 metų moteris, kurios motina buvo maorė, o tėvas – anglas, sakė, kad didžiuojasi galėdama į šį postą įnešti savo dvejopą paveldą.

Generalgubernatoriaus vaidmuo yra daugiausia formalus – jis prisaikdina įstatymų leidėjus, teikia apdovanojimus ir priima atvykstančius aukšto rango svečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.