Sergantis Čekijos prezidentas nufilmuotas ligoninės lovoje

Čekijos prezidento Milošo Zemano, kuris jau 11 dienų yra gydomas intensyvios terapijos skyriuje, kanceliarija ketvirtadienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip sergantis šalies lyderis pasirašo kažkokį dokumentą.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 10:15 PM

Šis vaizdo įrašas yra pirmas, kuriame nufilmuotas M. Zemanas po to, kai žiniasklaida parodė, kaip iš pažiūros sąmonės netekęs prezidentas yra vežamas į ligoninę.

M. Zemanas buvo hospitalizuotas spalio 10-ąją, kitą dieną po parlamento rinkimų.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad prezidentui smarkiai sutrikusi kepenų veikla, o pirmadienį ligoninė paskelbė, kad prezidentas negali eiti pareigų.

Minėtas įrašas buvo nufilmuotas spalio 14 dieną, kai M. Zemanas pasirašė rezoliuciją dėl naujo parlamento sušaukimo į pirmą posėdį lapkričio 8 dieną.

Įraše languotą pižamą dėvintis ir skaitymo akinius užsidėjęs M. Zemanas guli lovoje, o šalia jo būriuojasi jo padėjėjai ir parlamento pirmininkas Radekas Vondračekas.

Nė vienas iš jų nedėvėjo apsauginės kaukės, nepaisant griežtų suvaržymų Čekijos ligoninėse dėl COVID-19. Ligoninė taip pat pranešė, kad R. Vondračekas neturėjo gydytojų leidimo aplankyti prezidentą.

„Tai yra vėliausia galima data“ pagal konstituciją, įraše girdėti M. Zemano žodžiai R. Vondračekui.

„Ar žinote Vokiečių patarlę „Zeit gewonnen, alles gewonnen“ (laimėti laiko reiškia laimėti viską)?“ – paklausė jis.

Iš pradžių M. Zemanas norėjo naujos vyriausybės formavimą pavesti savo politiniam sąjungininkui, milijardieriui dabartiniam premjerui Andrejui Babišui, kokie bebūtų rinkimų rezultatai.

Populisto A. Babišo partija ANO („Taip“), kuriam priklauso ir R. Vondračekas, per rinkimus liko antroje vietoje, nedideliu skirtumu pralaimėjusi trijų centro dešiniųjų partijų aljansui „Kartu“.

Pirmą vietą užėmęs aljansas sudarė koaliciją su kitu aljansu ir užsitikrino 108 mandatus 200 vietų parlamente.

Tuo metu Čekijos senatoriai pradeda procesą, per kurį bus pasitelktas konstitucijos straipsnis, numatantis, kad prezidentui negalint eiti pareigų jo galios perduodamos parlamento pirmininkui ir premjerui.

Šis straipsnis suteikia parlamentui galią balsuojant paskelbti prezidentą „negalinčiu eiti oficialių pareigų“. Tuomet naujasis parlamento pirmininkas – veikiausiai aljanso „Kartu“ narys – atleis A. Babišo vyriausybę ir paskirs jo įpėdinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.