Barbadosas išrinko pirmąjį prezidentą, pakeisiantį britų karalienę

Dabartinė šios Karibų salos generalgubernatorė Sandra Mason lapkričio 30 dieną, per 55-ąsias šalies nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos metines, bus prisaikdinta Barbadoso prezidente.

 Dabartinė šios Karibų salos generalgubernatorė Sandra Mason (dešinėje) lapkričio 30 dieną, per 55-ąsias šalies nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos metines, bus prisaikdinta Barbadoso prezidente.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dabartinė šios Karibų salos generalgubernatorė Sandra Mason (dešinėje) lapkričio 30 dieną, per 55-ąsias šalies nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos metines, bus prisaikdinta Barbadoso prezidente.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-22 13:05

Barbadoso vyriausybė pavadino parlamento balsavimą „istoriniu etapu kelyje į respubliką“. Socialiniame tinkle „Twitter“ ji parašė, kad abeji parlamento rūmai 72 metų S. Mason išrinko trečiadienį.

2020 metų rugsėjį S. Mason paskelbė apie ryšio su Britanija nutraukimą ir sakė, kad „atėjo laikas visiškai atsisakyti kolonijinės praeities“.

„Daugiau kaip prieš pusę amžiaus pasiekusi nepriklausomybę, mūsų šalis gali neabejoti, kad pajėgia valdyti save pati“, – sakė ji.

Pernai paklaustas apie šiuos planus Bakingamo rūmų atstovas sakė, kad tai yra „Barbadoso vyriausybės ir žmonių reikalas“.

Britai pretenzijas į Barbadosą, kuriame gyvena kiek mažiau nei 300 tūkst. gyventojų, pareiškė 1625 metais. Sala dėl savo ištikimybės britiškiems papročiams kartais būdavo pavadinama „Mažąja Anglija“.

Šalis yra palyginti klestinti, joje apsilanko daug turistų. Prieš COVID-19 pandemiją Barbadose dėl jo idiliškų paplūdimių ir krištolo skaidrumo vandens apsilankydavo po daugiau kaip milijoną turistų per metus.

Ši labiausiai į rytus nutolusi Karibų sala taip pat garsėja kaip dainininkės Rihannos gimtinė. Popmuzikos superžvaigždė yra Barbadoso ambasadorė, atsakinga už švietimo, turizmo ir investicijų skatinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.