Kinija priėmė įstatymą įstatymą, skirtą sumažinti krūvį moksleiviams

Kinija šeštadienį priėmė įstatymą, kuriuo siekiama apriboti vaikų patiriamą spaudimą dėl namų darbų ir popamokinės veiklos, pranešė valstybinė žiniasklaida, šaliai pertvarkant didžiulę konkurenciją skatinančią švietimo sistemą.

 Kinija priėmė įstatymą įstatymą, skirtą sumažinti krūvį moksleiviams.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Kinija priėmė įstatymą įstatymą, skirtą sumažinti krūvį moksleiviams.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2021, 10:39 PM

Per pastaruosius kelis mėnesius vyriausybė įvedė virtinę taisyklių, skirtų užkirsti kelią veiklai, kuri, valdžios nuomone, kenkia šalies jaunimo vystymuisi.

Pekinas jau uždraudė nepilnamečiams žaisti internetinius žaidimus ilgiau nei tris valandas per savaitę, siekdamas tokiu būdu apsaugoti juos nuo priklausomybės. Vyriausybė taip pat ėmėsi griežtų priemonių prieš privačias korepetitorių įmones – joms buvo liepta pereiti prie pelno nesiekiančio modelio.

Kaip šeštadienį pranešė naujienų agentūra „Xinhua“, remdamasi kinų įstatymų leidėjų priimtu teisės aktu, vietos valdžiai bus nurodyta „sustiprinti priežiūrą, kad mokiniams mažėtų namų darbų ir popamokinės veiklos krūvis“.

„Tėvai... turi protingai paskirstyti nepilnamečiams laiką mokymuisi, poilsiui, pramogoms ir fizinei veiklai, kad jiems nedidėtų mokymosi krūvis ir būtų išvengta bet kokios priklausomybės nuo interneto“, – pažymėjo „Xinhua“.

Naujasis įstatymas įsigalios ateinančių metų sausio 1 dieną.

Į egzaminus orientuotoje Kinijos švietimo sistemoje moksleivių žinios periodiškai tikrinami jau nuo mažens. Ugdymo programos kulminacija – daugeliui paauglių baimę keliantis stojamasis egzaminas į universitetus, kinų vadinamas „gaokao“. Per šį patikrinimą net vienas balas gali nulemti visą jaunuolio gyvenimo kelią.

Daugelis tėvų išleidžia didžiulius pinigus, kad jų vaikai galėtų lankyti geriausias mokyklas ar privačias pamokas, o tai atsiliepia tiek šeimos finansams, tiek atžalų sveikatai.

Valdžios pastangos sumažinti spaudimą ir tėvams laikomos būdu paskatinti gyventojus auginti daugiau vaikų, senstant Kinijos visuomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.