Izraelis nutarė skirti milijardus arabų gyvenimo sąlygoms gerinti

Izraelio vyriausybė patvirtino planą skirti daugiau kaip 8 mlrd. eurų šalies arabų mažumos socialinių ir ekonominių sąlygų gerinimui, pastarajai seniai skundžiantis bendruomenės marginalizavimu ir šiuo metu apimtai precedento neturinčios nusikalstamumo bangos.

Izraelio vyriausybė patvirtino planą skirti daugiau kaip 8 mlrd. eurų šalies arabų mažumos socialinių ir ekonominių sąlygų gerinimui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio vyriausybė patvirtino planą skirti daugiau kaip 8 mlrd. eurų šalies arabų mažumos socialinių ir ekonominių sąlygų gerinimui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 3:19 PM

Pagal planą, kuriam sekmadienį pritarė ministro pirmininko Naftali Bennetto vyriausybė, numatyta per penkerius metus išleisti 30 mlrd. šekelių (8,03 mlrd. eurų), siekiant panaikinti „atotrūkį arabų sektoriuje“, palyginus su gyvenimo sąlygomis žydų bendruomenėje.

Lėšos būtų skirtos „užimtumo plėtrai, savivaldybių stiprinimui, sveikatos paslaugų gerinimui, aukštųjų technologijų ir technologinių profesijų (pasirinkimo) skatinimui“, pranešė premjero biuras.

Dešiniųjų pažiūrų nacionalistas N. Bennettas vadovauja ideologiškai susiskaldžiusi aštuonių partijų koalicijai, kuri siekia paramos iš Izraelio arabų partijos „Raam“. Ši partija yra pirmoji arabų partija, posėdžiaujanti Izraelio vyriausybėje.

„Raam“ lyderis Mansouras Abbasas pasveikino šį finansavimo planą paskelbęs žinutę feisbuke. Pasak jo, ši programa buvo sąlyga, su kuria jis sutiko remti N. Bennetto vyriausybę.

M. Abbasas taip pat džiaugėsi atskiru sprendimu skirti 2,5 mlrd. šekelių (669 mln. eurų) kovai su augančiu nusikalstamumu arabų bendruomenėje, kur per šiuos metus buvo nužudyta daugiau nei 100 žmonių.

„Mūsų visuomenė nusipelnė, kad darytume viską, ką galime, siekdami užtikrinti saugumą mūsų sūnums ir dukroms“, – parašė M. Abbasas.

Komentuodamas išaugusį žmogžudysčių skaičių, dėl kurio daugelis kaltina nekontroliuojamą organizuotą nusikalstamumą, visuomenės saugumo ministras Omeras Barlevas pareiškė, jog „nusikaltėlių šeimos arabų sektoriuje laiko arabų sektorių už gerklės“.

Tūkstančiai žmonių penktadienį atvyko į arabišką Um al Fachmo miestą protestuoti prieš smurto augimą.

Į kovos su nusikalstamumu planą įtrauktas finansavimas nusikalstamų organizacijų išardymui, asmenų saugumo didinimui, neteisėto ginklų laikymo mažinimui ir arabų „bendruomenės atsparumo kovojant su smurtu“ stiprinimui, sakoma premjero pareiškime.

Maždaug penktadalis Izraelio piliečių yra arabai. Jie yra palestiniečių, pasilikusių savo žemėse po Izraelio įkūrimo 1948 metais, palikuonys.

Izraelio arabai dažnai skundžiasi diskriminavimu įvairiose srityse, įskaitant statybos leidimų išdavimą, infrastruktūrą ir švietimą.

Ankstesnio premjero Benjamino Netanyahu vyriausybė 2015 metais buvo pradėjusi panašią, nors ir mažesnio masto penkerių metų trukmės finansavimo programą arabų sektoriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.