Badavusi šeima nusprendė parduoti savo dukrą: „Kaip galiu neliūdėti?“

Afganistanas susiduria su didžiausia pasaulyje humanitarine krize. Padėtis šalyje smarkiai pablogėjo rugpjūtį, kuomet valdžią užgrobė Talibanas.

Humanitarinė krizė Afganistane.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Humanitarinė krizė Afganistane.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 5:02 PM, atnaujinta Oct 26, 2021, 5:28 PM

Tarptautinės lėšos, kuriomis buvo remiama trapi šalies ekonomika, buvo sustabdytos svarstant kaip elgtis su Talibano režimu – pasaulio bendruomenė nenori savo pinigais netiesiogiai remti šalį jėga užėmusio Talibano.

Tačiau Jungtinės Tautos neseniai paskelbė griežtą įspėjimą, teigiantį, kad daugiau nei pusei šalies gyventojų kritiškai trūksta maisto. Įspėjama, kad jei šalis greitai nesulauks pagalbos, mirs milijonai žmonių.

Ant mirties slenksčio atsidūrė ir jauniausi šalies gyventojai – bent milijonui vaikų dėl valstybę užgriuvusių problemų gresia mirtis.

Su BBC Herato miesto ligoninėje bendravusi nepilnai išsivysčiusių naujagimių dvynukų motina nenutramdė ašarų, pasakodama apie situaciją savo šeimoje bei šalyje.

„Skausmas, kurį jie kenčia – nepakeliamas, tai jaučiu ir aš. Vienas Dievas težino, ką išgyvenu žiūrėdama į juos, – kalbėjo ji. – Dviems mano vaikams gresia mirtis, nes visai neturime pinigų. Norėčiau, kad pasaulis padėtų Afganistano žmonėms. Nenoriu, kad kuriai nors kitai moteriai tektų matyti taip kenčiančius savo vaikus“.

Berniukų tėvas – vienas iš milijonų afganistaniečių, kurie neturi darbo.

Beveik visa šios šalies sveikatos apsaugos sistema iki Talibano atėjimo į valdžią buvo finansuojama užsienio valstybių, tačiau tai – jau praeityje.

Kai kuriose Afganistano provincijose gydytojai, slaugytojai ir kiti medicinos darbuotojai jau keturis mėnesius negauna atlyginimų, o ligoninės neturi pinigų medicinos reikmenims ir vaistams pirkti.

Siekiant išgyventi – neįtikėtinas poelgis

Įsigalėjusi krizė privertė eilinius afganistaniečius imtis neįsivaizduojamų dalykų – kaip skelbia BBC, viena šeima, gelbėdamasi nuo bado, savo naujagimę dukrą pardavė už pinigų sumą, kuria sunku patikėti – 500 JAV dolerių.

Savo vardo atskleisti nepanorusi vaiko motina paaiškino, kad taip pasielgė toli gražu ne iš gero gyvenimo.

„Kiti mano vaikai buvo bemirštą iš bado, todėl pasitaikius tokiai galimybei, buvome priversti parduoti dukrą. Kaip galiu neliūdėti? Tai yra mano vaikas. Norėčiau, kad nebūtų reikėję jos parduoti“, – graudinosi ji.

Ilgą laiką darbo negalintis rasti jos vyras ir mergaitės tėvas – susirūpinęs dėl dukros ateities, tačiau kitos išeities nematė.

„Mes badaujame. Dabar namuose neturime nei miltų, nei aliejaus. Neturime nieko, – sakė jis ir pridūrė, kad nei jis, nei jo dukra nežino, kas jos laukia. – Nežinau, kaip ji jausis, kai bus nuo mūsų atskirta, bet aš turėjau tai padaryti“.

Kai mergaitė pradės vaikščioti, ją pasiims vyras, kuris ją nupirko, o iki tol naujagimė gyvens namuose. Pastarasis šeimai jau sumokėjo daugiau nei pusę 500 JAV dolerių sumos, už kurią ji buvo parduota. Tai padės šeimai išgyventi bent kelis mėnesius.

Mergaitę „įsigijęs“ vyras teigė, kad ateityje ją ves jo sūnus, tačiau niekas negali būti tikras dėl to, kaip viskas susiklostys iš tiesų.

Pranešama, kad šeimų, parduodančių savo vaikus yra ir daugiau. Paskutines viltis praradę afganistaniečiai dažniausiai savo vaikus siūlo parduoti šalyje esantiems užsieniečiams.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.