JK premjeras: mūsų santykiai su Rusija ne tokie, kokių norėtume

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pirmadienį pareiškė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad „dabartiniai šalies santykiai su Rusija ne tokie, kokių norėtume“, tačiau abi šalys turi „pareigą bendardarbiauti“.

Rusijos ir Jungtinės Karalystės (JK) dvišaliai santykiai - ne tokie, kokių norėtų JK premjeras.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Rusijos ir Jungtinės Karalystės (JK) dvišaliai santykiai - ne tokie, kokių norėtų JK premjeras.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 9:21 AM

Dėl tokių klausimų, kaip 2018 m. Solsberyje įvykdytos atakos nervus paralyžiuojančia medžiaga ir Rusijos veiksmų Ukrainoje, išlieka „reikšmingi dvišaliai sunkumai“.

Abu lyderiai per skambutį telefonu aptarė tokias temas, kaip klimato kaita ir Afganistanas.

„Premjeras aiškiai nurodė, kad dabartiniai JK santykiai su Rusija ne tokie, kokių norėtume“, – teigė Dauningo gatvės atstovas.

„Jis teigė, kad išlieka reikšmingi dvišaliai sunkumai, įskaitant 2018 m. apnuodijimus Solsberyje.

Premjeras taip pat pabrėžė Ukrainos suvereniteto svarbą.

Premjeras teigė, kad JK ir Rusija, kaip nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės ir didelės ekonomikos su ilga, bendra istorija, turi pareigą bendradarbiauti įveikiant tokius bendrus iššūkius, kaip klimato kaitą, ir apsaugoti tarptautinius susitarimus, kaip Irano branduolinį susitarimą“, – pridūrė atstovas.

Kalbėdamas apie Afganistaną, B. Johnsonas „pabrėžė, kad bet koks Talibano pripažinimas turi priklausyti nuo jų elgesio, įskaitant pagarbą žmogaus teisėms“.

JK premjeras ir Rusijos prezidentas taip pat pasikalbėjo apie COP26 klimato konferenciją Glazge, kurioje pastarasis lyderis nedalyvaus. B. Johnsonas pasveikino Rusijos sprendimą įsipareigoti iki 2060 m. pasiekti nulines šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, tačiau ragino imtis daugiau veiksmų.

„Premjeras pareiškė viltį, kad Rusija padidins šį tikslą ir iki 2050 m. sieks tapti neutralia klimatui bei toliau darys pažangą nutraukiant deforestaciją“, – teigė Dauningo gatvė.

V. Putinas savo ruožtu apgailestavo, kad negalės dalyvauti COP26 konferencijoje dėl koronaviruso situacijos Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.