Rusija perspėja Kijevą dėl turkiškų dronų naudojimo Rytų Ukrainoje

Kremlius trečiadienį perspėjo, kad turkiškos gamybos bepiločių orlaivių naudojimas gali dar labiau paaštrinti konfliktą Rytų Ukrainoje, Kijevui paskelbus filmuotos medžiagos, kurioje matyti, kaip vyriausybės pajėgos pirmąkart naudoja šią techniką prieš prorusiškus separatistus.

Rusija perspėja Kijevą dėl turkiškų dronų naudojimo Rytų Ukrainoje.<br>TASS nuotr.
Rusija perspėja Kijevą dėl turkiškų dronų naudojimo Rytų Ukrainoje.<br>TASS nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 10:19 PM, atnaujinta Oct 29, 2021, 12:11 PM

Ukraina nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį ir išprovokavo Vakarų sankcijas, savo rytiniuose regionuose kovoja su Rusijos remiamais kovotojais.

Ukrainiečių Gynybos ministerija vėlai antradienį paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, jos teigimu, matyti pirmą kartą nuo konflikto pradžios panaudotas Turkijoje pagamintas bepilotis lėktuvas „TB2 Bayraktar“, esą smogęs artilerijai.

„Tikrai palaikome ypatingus ir gerus santykius su Turkija, tačiau šis atvejis, deja, patvirtina mūsų nuogąstavimus, kad tokios ginkluotės tiekimas Ukrainos kariuomenei gali potencialiai destabilizuoti padėtį prie sąveikos linijos“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Dronų gamintojo „Baykar“ pagrindinis modelis taip pat buvo naudojamas per konfliktus Sirijoje ir Libijoje.

Anksčiau Kijevas pareiškė, kad planuoja statyti gamyklą, kurioje bus gaminami Kijevo anksčiau įsigyti bepiločiai aparatai.

Turkijos bepiločių orlaivių pardavimas Ukrainai komplikuoja Ankaros ryšius su Rusija, savo politiniu svoriu remiančia Ukrainos separatistus.

Maskva ir Ankara glaudžiai bendradarbiauja gynybos srityje, įskaitant konfliktus Sirijoje ir Libijoje. Be to, Turkija iš Rusijos yra įsigijusi ginkluotės, tokios kaip oro erdvės gynybos sistema S-400.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kaip ir D. Peskovas, išreiškė susirūpinimą ir nurodė, kad Rusija tiria pranešimus, jog Ukraina panaudojo turkišką droną.

„Tai turėtų priversti susimąstyti tuos, kas skiria dėmesį Ukrainos atkakliems reikalavimams, kad ji tuoj pat būtų priimta į NATO“, – pareiškė rusų diplomatijos vadovas.

Rytų Ukrainoje dirbantys tarptautiniai stebėtojai, kurie naudoja bepilotes skraidykles pranešdami apie paliaubų pažeidimus, neseniai pareiškė, kad slopinami jų dronų signalai.

Tuo metu Ukrainos kariškiai vėliau trečiadienį pranešė, jog separatistų pasiųstas dronas numetė sprogstamųjų įtaisų, kuriems detonavus žuvo vienas vyriausybės pajėgų karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.