Australijos vyriausybė parengė „trampišką“ įstatymą dėl rinkėjų tapatybės patvirtinimo

Australijos konservatorių vyriausybė ketvirtadienį pasiūlė įstatymu įtvirtinti reikalavimą rinkėjams prieš atiduodant balsą įrodyti savo tapatybę.

Australijos vyriausybė ketvirtadienį pasiūlė įstatymu įtvirtinti reikalavimą rinkėjams prieš atiduodant balsą įrodyti savo tapatybę.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Australijos vyriausybė ketvirtadienį pasiūlė įstatymu įtvirtinti reikalavimą rinkėjams prieš atiduodant balsą įrodyti savo tapatybę.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-28 15:08, atnaujinta 2021-10-29 12:10

Opozicija pasmerkė šį žingsnį kaip bandymą kontroliuoti rinkėjus ir pamėgdžioti buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo politiką.

Artėjant kitų metų gegužę vyksiantiems visuotiniams rinkimams vyriausybė pateikė Atstovų Rūmams „rinkėjų sąžiningumo“ įstatymo projektą, tvirtindama, kad jis užkirs kelią potencialiam sukčiavimui ir balsavimui po kelis kartus.

Pagal šį įstatymą rinkėjai prieš balsuodami turės pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, tokį kaip asmens dokumentas su nuotrauka, gimimo liudijimas, kredito kortelė ar banko pažyma.

Balsavimas privalomas visiems vyresniems nei 18 metų australams. Rinkėjai prieš atiduodami balsą tiesiog nurodo savo vardą ir pavardę rinkimų apylinės darbuotojui.

Opozicijos lyderis Anthony Albanese'as iš centro kairės Leiboristų partijos sakė, kad vyriausybė bando pamėgdžioti JAV kraštutinius dešiniuosius, siekdama prieš artėjančius rinkimus įvesti rinkėjų kontrolės priemones.

„Tai desperatiškas mėginimas susilpninti mūsų tvirtą demokratiją ir atimti iš australų jų pagrindines demokratines teises“, – sakė jis parlamente.

„[Scotto] Morrisono ir [Barnaby] Joyce'o vyriausybė bando perkelti į Australijos demokratiją Trumpo Amerikos politiką ir taktiką“, – kalbėjo A. Albanese'as.

Ministras pirmininkas S. Morrisonas gynė įstatymo projektą, tvirtindamas, kad tai „įprasta praktika liberaliose pasaulio demokratijose“.

„Nėra nieko išskirtinio, kad siūloma, jog atėjus balsuoti turi pasisakyti, kas esi, ir pateikti kažkokį tai patvirtinantį asmens tapatybės dokumentą. Tai svarbi mūsų demokratijos apsauga“, – sakė premjeras.

Pasak Australijos rinkimų komisijos, nepriklausomos institucijos, prižiūrinčios rinkimų procesą, rinkėjų sukčiavimo problemos šalyje praktiškai nėra.

Opozicija nurodė, kad po vėliausių rinkimų nebuvo pradėta nė vieno ikiteisminio tyrimo dėl balsavimo kelis kartus.

Vakarų demokratijose įprasta, kad rinkėjai prieš balsuodami turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Tačiau konservatorių bandymai prastumti tokius įstatymus Jungtinėse Valstijose išprovokavo kontroversiją, oponentams tvirtinant, kad jie diskriminuoja mažumų atstovus, nes verčia išsiimti tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Pagal Australijos vyriausybės siūlomą įstatymo projektą rinkėjams, negalintiems pateikti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento vis tiek bus leidžiama atiduoti balsą, bet reikės užpildyti atitinkamus dokumentus, patvirtinančius, kad jie pasinaudojo savo teise balsuoti.

Tačiau kritikai sako, kad užpildyti tą formą sudėtinga, ypač žmonėms, kuriems anglų kalba – ne gimtoji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.