Nuo pirmadienio sienas atverianti Australija ragina keliautojus būti itin atsargius

Australija ketvirtadienį patarė į užsienį vykstantiems savo piliečiams būti itin atsargiems, šaliai ruošiantis pirmą kartą po 19 mėnesių atverti savo sienas.

 Nuo pirmadienio sienas atverianti Australija ragina keliautojus būti itin atsargius.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Nuo pirmadienio sienas atverianti Australija ragina keliautojus būti itin atsargius.  <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2021, 11:54 AM

Užsienio reikalų ir prekybos departamentas grąžino rekomendacijas keliaujantiems į 177 valstybes ir teritorijas. Nuo pirmadienio į jas galės vykti visi pilnai pasiskiepiję australai.

Visoms kelionių kryptims suteiktas ne žemesnis nei antro laipsnio rizikos lygis, reiškiantis, kad keliaujantieji turi būti „labai atsargūs“.

Didžioji dauguma Australijos nuolatinių gyventojų ir piliečių nuo pernai kovo liko atkirsti nuo pasaulio, šalies valdžiai dėl koronaviruso pandemijos įvedus vienus griežčiausių suvaržymų demokratiniame pasaulyje. Išvykti iš šalies buvo leidžiama tik išimtinėmis aplinkybėmis, pateikus atitinkamą prašymą. Visgi dauguma prašymų buvo atmetami arba patenkinami per vėlai, kad australai spėtų nuvykti į laidotuves ar atsisveikinti su mirštančiais artimaisiais. Turistinės kelionės į Australiją ir iš jos buvo draudžiamos.

Išimtys dėl tarptautinių kelionių draudimo buvo padarytos vos kelių kategorijų piliečiams, įskaitant valstybės tarnautojus, vykstančius į užsienį darbo reikalais.

Iš pradžių tarptautinius keleivius aptarnaus tik Sidnėjaus oro uostas, nes Naujasis Pietų Velsas pirmauja tarp valstijų pagal pasiskiepijusių asmenų skaičių. Šioje daugiausiai gyventojų turinčioje Australijos valstijoje nuo COVID-19 pilnai pasiskiepiję daugiau kaip 86 proc. vyresnių nei 16 metų žmonių, o per 93 proc. skiepytis galinčių valstijos gyventojų yra gavę bent vieną vakcinos dozę.

Iš pradžių keliauti galės tik Australijos nuolatiniai gyventojai ir piliečiai. Pilnai pasiskiepijusiems užsieniečiams, turintiems aukštos kvalifikacijos darbuotojo ar studento vizas, bus suteikta pirmenybė prieš tarptautinius turistus. Visgi vyriausybė tikisi, kad Australija užsienio turistams atsivers iki metų galo.

Sienų atvėrimas pasiskiepijusiems asmenims kelia keblumų šeimoms, keliaujančioms iš šalių, kurios, kitaip nei Australija, neskiepija vaikų nuo 12 metų.

Vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Paulas Kelly sakė, kad pasiskiepijusių tėvų vaikams nereikės karantinuotis Sidnėjaus viešbučiuose, kaip ir kitiems sugrįžtantiems nevakcinuotiems australams.

„Neišskiriame šeimų“, – sakė jis.

Australija, anksčiau dėl vakcinų stygiaus ir gyventojų delsimo skiepytis pagal vakcinacijos rodiklius užėmusi vieną paskutinių vietų tarp turtingų šalių, dabar turi vieną aukščiausių rodiklių.

Nuo lapkričio 8 dienos visiems suaugusiems gyventojams bus siūloma pasiskiepyti trečia – stiprinamąja – „Pfizer“ vakcinos doze. Tarp antro ir trečio skiepo turi būti bent pusės metų pertrauka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.