Vokietijos saugumo tarnybos perspėja ultradešiniuosius dėl patruliavimo pasienyje

Vokietijos saugumo tarnybos ketvirtadienį perspėjo kraštutinių dešiniųjų grupes nesiųsti savisaugos būrių patruliuoti palei rytinę šalies sieną su Lenkija, kur pastarosiomis savaitėmis atvyksta vis daugiau migrantų, neteisėtai patenkančių į Europos Sąjungą per Baltarusiją.

Migrantai Vokietijoje. <br>123rf nuotr.
Migrantai Vokietijoje. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2021, 11:56 PM

Ekstremistų organizacijos, įskaitant ultradešiniosios pakraipos partijas „Trečiasis kelias“ ir „Laisvieji saksai“, per socialinius tinklus verbuoja žmones patruliavimui.

„Valstybė turi teisėto jėgos naudojimo monopolį“, – pabrėžė Saksonijos žemės kontržvalgybos agentūros vadovas Dirkas-Martinas Christianas.

Pasak jo, šis žingsnis primena dešiniųjų ekstremistų taktiką, naudotą per pabėgėlių antplūdį 2015–2016 metais, taip pat per neseniai vykusius protestus prieš karantiną dėl COVID-19.

Vokiečių pareigūnai pranešė, kad pastarosiomis savaitėmis padaugėjo per Lenkiją neteisėtai į šalį atvykstančių žmonių. Kai kuriomis dienomis pasieniečiai sučiumpa po kelis šimtų tokių asmenų.

Daugelis sulaikytųjų yra irakiečiai ir sirai, atskridę į Baltarusiją, paskui sugebėję nelegaliai patekti į Lenkiją, o vėliau – į Vokietiją, tikėdamiesi pasiprašyti prieglobsčio.

Vokiečių federalinės policijos atstovas Jensas Schobranski pažymėjo, kad savisaugos būrių patruliai trukdo dirbti sienos apsaugos pareigūnams.

„Sienų priežiūra yra valstybės darbas. Mes tą užduotį atliekame“, – sakė jis naujienų agentūrai AP.

„Šie dešiniųjų pažiūrų žmonių išsišokimai yra absoliučiai nepriimtini. Panašu, kad jais siekiama pakirsti valstybės turimą jėgos naudojimo monopolį, – pridūrė J. Schobranski. – Imamės ryžtingų žingsnių, kad tam sutrukdytume.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.