Jungtinėje Karalystėje siūloma kriminalizuoti seksualinės orientacijos keitimo terapijas

Jungtinės Karalystės vyriausybė penktadienį pateikė pasiūlymus, kuriais priversti bet kurį asmenį atlikti „konversinę terapiją“, kuria siekiama pakeisti jo seksualinę orientaciją, būtų laikoma nusikalstama veika.

Jungtinėje Karalystėje siūloma kriminalizuoti seksualinės orientacijos keitimo terapijas.<br>123rf.com nuotr.
Jungtinėje Karalystėje siūloma kriminalizuoti seksualinės orientacijos keitimo terapijas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 4:45 PM

Tokia terapija plačiai diskredituota ir uždrausta daugelyje šalių, įskaitant Braziliją ir Šveicariją, taip pat kai kurias Australijos, Kanados ir JAV dalis.

Už tokį nusikaltimą būtų baudžiama iki penkerių metų laisvės atėmimo bausme, pranešė Vyriausybės lygių galimybių tarnyba.

„Mūsų visuomenėje neturėtų būti vietos bjauriai prievartinei konversijos terapijos praktikai, – sakė Liz Truss, kuri yra lygių galimybių ministrė ir užsienio reikalų ministrė. – Šiandien paskelbtame pranešime išdėstyta, kaip uždrausime šią archajišką praktiką, kuriai šiuolaikiniame gyvenime nėra vietos“.

Siūlomas teisės aktas būtų taikomas tiems, kurie bet kokiomis aplinkybėmis tokią terapiją taiko jaunesniems nei 18 metų asmenims, ir tiems, kurie ją taiko suaugusiems asmenims, kurie nėra davę laisvo sutikimo.

Lygių galimybių tarnyba pridūrė, kad sutikimo reikalavimai bus „tvirti ir griežti“.

Konversinė terapija – tai bendras terminas, kuriuo įvardijamos intervencijos, skirtos pakeisti asmens seksualinę orientaciją ar lytinę tapatybę, remiantis įsitikinimu, kad tai įmanoma.

Dažnai tai būna nelegalios terapijos, ir jų metu, be psichologijos, gali būti naudojamas elektros šokas, mušimas, narkotikai ar net egzorcizmas.

Šia terapija gali užsiimti tiek psichikos sveikatos specialistai ir valstybės licencijuoti specialistai, tiek ir tikėjimo grupės ar gydūnai.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas nuolat žadėjo uždrausti šią terapiją, vadindamas ją „absoliučiai bjauria“.

LGBT aktyvistai teigiamai įvertino šį žingsnį, tačiau ragino panaikinti išlygą, leidžiančią tokią terapiją taikyti, jei suaugęs asmuo sutinka laisva valia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.