Mianmaro chunta nuteisė Aung San Suu Kyi padėjėją 20-čia metų kalėjimo už išdavystę

Mianmaro karinė chunta penktadienį nuteisė vieną artimą nušalintos civilinės lyderės Aung San Suu Kyi padėjėją 20 metų kalėti už išdavystę, pranešė jo advokatas.

 U Win Hteinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 U Win Hteinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 3:51 PM

Chaosas šioje Pietryčių Azijos valstybėje tvyro nuo vasario 1-ąją įvykdyto perversmo. Vietos stebėtojų duomenimis, saugumo pajėgoms malšinant įsiplieskusius protestus žuvo jau daugiau nei 1,1 tūkst. žmonių.

„Specialusis teismas pagal 124a straipsnį nuteisė 20 metų kalėti U Win Hteiną“, – naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Myintas Thwinas, pridūręs, kad sprendimas bus apskųstas.

Šis buvęs parlamento narys yra pirmasis aukšto rango Aung San Suu Kyi vadovaujamos Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) narys, kurį chunta nuteisė po teismo proceso.

80 metų U Win Hteinas yra politinis kalinys, daugelį metų praleidęs už grotų dėl savo kampanijos prieš karinį valdymą.

Jis laikomas Aung San Suu Kyi dešiniąja ranka, todėl tarptautinė ir vietos žiniasklaida ilgai laukė galimybės jį pakalbinti, norėdama išgirsti įžvalgų apie tai, ką galvoja nuversta Mianmaro faktinė lyderė.

Prieš areštą, įvykdytą praėjus trims dienoms po perversmo, jis vietos žiniasklaidai pareiškė, kad karinis pučas buvo „neišmintingas“ žingsnis ir kad generolai šalį „nukreipė klaidinga linkme“.

Aung San Suu Kyi gali būti keliems dešimtmečiams pasiųsta už grotų dėl virtinės kaltinimų: nuo neteisėto radijo stotelių importo iki koronaviruso taisyklių nepaisymo.

Prieš keturis mėnesius į chuntos teismą patraukta civilinė lyderė pirmuosius savo parodymus duos antradienį, AFP pranešė su byla susipažinęs šaltinis.

Žiniasklaidai uždrausta dalyvauti teismo procese, vykstančiame specialiajame kariškių pastatytame tribunole sostinėje Neipide. Be to, chunta neseniai uždraudė kaltinamosios teisininkų komandai bendrauti su žiniasklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.