Minskas pareikalavo uždaryti JAV ambasados viešųjų ryšių skyriaus ir USAID biurus

Baltarusija pareikalavo uždaryti JAV ambasados ryšių su visuomene skyriaus ir JAV Tarptautinio vystymo agentūros (USAID) biurus, įskaitant Amerikos centrą Minske.

A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 3:21 PM, atnaujinta Oct 29, 2021, 3:54 PM

„Spalio 20 dieną Baltarusijos valdžia informavo Jungtines Valstijas apie naujas priemones, kuriomis siekiama kliudyti JAV ambasados Minske darbui priverstinai uždarant ambasados ryšių su visuomene skyriaus ir JAV Tarptautinio vystymo agentūros biurus, įskaitant Amerikos centrą Minske“, – nurodė JAV ambasadorė Baltarusijoje Julie Fisher pareiškime, penktadienį paskelbtame diplomatinės atstovybės tinklalapyje.

„Baltarusijos valdžia verčia ambasadą atleisti iš darbo daugiau kaip 20 darbuotojų baltarusių“, – priduriama pareiškime.

„Jungtinės Valstijos neatsisakys savo įsipareigojimo prisidėti prie demokratijos ir žmogaus teisių skatinimo Baltarusijoje ir palaikyti baltarusių tautos siekį kurti perspektyvesnę ateitį laisvoje ir nepriklausomoje Baltarusijoje“, – rašoma ambasadorės pareiškime.

Pasak J. Fisher, Baltarusijos valdžios priemonės neprivers JAV nutraukti „darbo, susijusio su visuomenės informavimu ir sąveika su žmonėmis, kuris buvo naudingas baltarusių tautai ir ir padėjo plėsti santykius tarp mūsų valstybių piliečių“.

Nuo 2006 metų USAID suteikė pagalbą „daugiau kaip 36 tūkst. našlaičių ir pažeidžiamų asmenų“, nurodė JAV ambasada.

Ambasados kultūros ir švietimo programos sudarė galimybes daugiau kaip 5 tūkst. baltarusių „siekti akademinio ir profesinio tobulėjimo Jungtinėse Valstijose“, rašoma diplomatinės atstovybės pranešime.

Neseniai pagal ambasados programas buvo skirta lėšų „pagalbai dėl COVID-19, Baltarusijos valdžiai ignoruojant pandemiją“, pažymima pranešime.

Į Lietuvą pasitraukusi baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sakė esanti dėkinga JAV organizacijoms už „daugelį metų plėtotą Baltarusijos ir Amerikos draugystę“.

„Jie sugrįš į naują Baltarusiją. Prašau jų tęsti darbą dėl baltarusių – mes matome ir vertiname šią nuolatinę paramą“, – rašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Baltarusių opozicija laiko S. Cichanouskają tikrąja pernai rugpjūtį vykusių rinkimų nugalėtoja. Ji buvo priversta išvykti iš Baltarusijos, kai šalį apėmė beprecedenčiai protestai, tų rinkimų nugalėtoju paskelbus nuo 1994 metų šaliai vadovaujantį autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Spalio 21 dieną JAV valdžios reikalavimu darbą nutraukė Baltarusijos generalinis konsulatas Niujorke. Savo ruožtu JAV ambasada Minske rugpjūčio pabaigoje pranešė mažinanti savo diplomatinių darbuotojų skaičių šalyje.

Anksčiau Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo, kad JAV iki rugsėjo 1-osios sumažintų savo ambasados Minske darbuotojų skaičių iki penkių žmonių. Be to, Minskas atšaukė pritarimą J. Fisher skyrimui ambasadore Minske, nors jos kandidatūra buvo suderinta.

JAV ambasadoriaus Baltarusijoje postas buvo laisvas nuo 2008 metų. 2020 metų gruodį JAV Valstybės departamentas paskyrė į šias pareigas J. Fisher, tačiau į Baltarusijos sostinę ji taip ir neatvyko. Tąsyk Minskas pareiškė, kad ambasadorės akreditacija neužbaigta, todėl jokio oficialaus statuso Baltarusijoje J. Fisher neturi.

J. Fisher palaiko ryšį su Baltarusijos opozicijos atstovais būdama ne Baltarusijoje.

Rugsėjo pradžioje Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus pareiškė, kad Minskas apsisprendė dėl kandidato į šalies ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose postą, bet dabartinėmis aplinkybėmis nemato prasmės jį ten siųsti.

Rugpjūtį JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė įsaką, kuriuo buvo išplėstos sankcijos Baltarusijai, į „juodąjį“ sąrašą įtraukiant daugybę pareigūnų, įmonių vadovų ir bendrovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.