Ukraina gina sprendimą panaudoti prieš separatistus turkišką droną

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį atmetė Vakarų kritiką dėl Kijevo sprendimo panaudoti prieš Rusijos remiamus separatistus turkišką droną, sakydamas, kad jo šalis „gina savo teritoriją“.

V. Zelenskis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2021, 9:23 AM

Ukrainos kariuomenė šią savaitę paviešino vaizdo medžiagą, kurioje, anot jos, pirmą kartą prieš separatistus panaudojo Turkijoje pagamintą „Bayraktar“ droną. Konflikto tarpininkės Prancūzija ir Vokietija sukritikavo šį Kijevo žingsnį.

Tačiau V. Zelenskis savo biuro paskelbtame pranešime pareiškė, kad „Ukraina gina savo teritoriją ir suverenitetą“. „Mes ne atakuojame, o reaguojame“, – teigė prezidentas.

Ketvirtadienį Prancūzija išreiškė nerimą panaudojus „Bayraktar“ droną ir vis dažniau pasitelkiant sunkiąją ginkluotę, taip pažeidžiant paliaubų susitarimą. Kritikos negailėjo ir Vokietijos užsienio reikalų ministerija, skelbė naujienų agentūra „Ukrinform“.

JAV ambasada Kijeve paragino abi konflikto puses gerbti paliaubų susitarimą ir nurodė, kad tokį ginklą yra panaudoję ir separatistai. „Oficiali Rusijos retorika, kad Ukraina aštrina situaciją, yra ne tik klaidinanti, tačiau ir eskaluojanti įtampą“, – sakoma feisbuke paskelbtame ambasados pranešime.

Kremlius trečiadienį įspėjo, kad turkiškų dronų naudojimas gali eskaluoti konfliktą.

Ukrainos vyriausybiniai daliniai nuo 2014 metų Rytų Ukrainoje kovoja su prorusiškais separatistais. JT vertinimu, nuo tada žuvo daugiau kaip 13 000 žmonių.

Naudoti dronus uždraudė jau 2014 metų vasarį pasirašytas paliaubų susitarimas. Ukraina pastaraisiais metais įsigijo mažiausiai šešis turkų įmonės „Baykar Makina“ dronus.

Stebėtojai baiminasi, kad Ukraina, siekdama karinėmis priemonėmis susigrąžinti separatistines teritorijas, ginkluojasi Azerbaidžano pavyzdžiu. Ši šalis, pirmiausiai naudodama bepiločius orlaivius, prieš metus atsikovojo didelę dalį armėnų gyvenamo Kalnų Karabacho.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.