Su Kinijos kolega susitikęs A. Blinkenas išreikė susirūpinimą žmogaus teisių pažeidimais

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį Romoje susitiko su Kinijos užsienio reikalų ministru Wangu Yi, kuriam išreiškė savo susirūpinimą dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Su Kinijos kolega susitikęs A. Blinkenas išreikė susirūpinimą žmogaus teisių pažeidimais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Su Kinijos kolega susitikęs A. Blinkenas išreikė susirūpinimą žmogaus teisių pažeidimais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2021, 5:05 PM, atnaujinta Oct 31, 2021, 5:08 PM

Tarp dviejų galingųjų pasaulio valstybių tvyrant įtampai, tai buvo vos antrasis tiesioginis judviejų susitikimas.

Valstybės departamento aukšto rango pareigūnai nurodė, kad maždaug valandą trukęs pokalbis buvo atviras, konstruktyvus ir produktyvus.

A. Blinkenas išreiškė nepritarimą Kinijos veiksmams, „kurie prieštarauja mūsų vertybėms ir interesams, ... įskaitant ir veiksmus, susijusius žmogaus teisėmis, Sindziangu, Tibetu, Honkongu, Rytų ir Pietų Kinijos jūromis bei Taivanu“, išplatintame pareiškime nurodė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'sas.

A. Blinkenas taip pat paminėjo sritis, kuriose, jo teigimu, JAV ir Kinijos interesai susiduria ir kuriose šalys gali veikti kartu, įskaitant „Šiaurės Korėją, Birmą [Mianmarą], Iraną, Afganistaną ir klimato krizę“.

JAV pareigūnų teigimu, vienas iš Amerikos tikslų yra išlaikyti atviras komunikacijos su Kinija linijas ir vėliau šiais metais surengti nuotolinį abiejų šalių prezidentų susitikimą.

JAV ir Kinijos diplomatijos vadovų susitikimas Romoje, kur jie dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, buvo pirmasis po kovą Aliaskoje surengto Kinijos ir JAV delegacijų susitikimo, kurio metu TV kameros buvo užfiksavusios Kinijos diplomatus koneveikiant amerikiečius.

Įtampa tarp dviejų galingiausių pasaulio ekonomikų tebėra didelė daugelyje frontų, įskaitant prekybos ir žmogaus teisių sritis, Taivaną ir COVID-19 pandemiją.

„Sekretorius A. Blinkenas pabrėžė, jog svarbu išlaikyti atviras komunikacijos linijas, kad būtų galima atsakingai valdyti konkurenciją tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos Liaudies Respublikos“, – nurodoma Valstybės departamento pareiškime.

Dabartinis JAV prezidentas Joe Bidenas iš esmės tęsia griežtą savo pirmtako Donaldo Trumpo prekybos politiką Kinijos atžvilgiu. Taip pat pastaruosius kelis mėnesius tarp šalių auga įtampa dėl Taivano, kurį Kinija laiko savo maištaujančia provincija, kurią kažkada gali siekti prisijungti jėga.

Anksčiau šį mėnesį Vašingtonas patvirtino, kad Taivane yra nedidelis skaičius JAV karių, kurie padeda rengti vietos karius.

Praėjusį antradienį A. Blinkenas paragino labiau įtraukti Taivaną į Jungtinių Tautų agentūrų veiklą. Tačiau Pekinas sako, kad Taivanui nėra vietos pasaulinėje diplomatinėje arenoje.

Sekmadienio susitikimo metu A. Blinkenas pareiškė, kad Amerika nori tęsti „vienos Kinijos politiką“, kuria pripažįstamas Pekinas, tačiau leidžiami neformalūs santykiai ir gynybiniai saitai su Taibėjumi.

Spalio pradžioje, kai Kinija minėjo Liaudies Respublikos įkūrimo metines, Pekinas į pietvakarius nuo Taivano koviniais junginiais pasiuntė 149 karinius lėktuvus, o tai Taivaną paskatino pakelti į orą savo lėktuvus ir aktyvuoti priešraketinę gynybą. J. Bidenas vėliau Kinijai pareiškė, kad JAV yra tvirtai įsipareigojusios padėti Taivanui apsiginti nuo Kinijos atakos.

Tuomet paklaustas, ar JAV gintų Taivaną, J. Bidenas atsakė: „Taip, esame įsipareigoję tai daryti“. Tačiau JAV pareigūnai netruko patikslinti, kad JAV pozicija dėl Taivano nėra pasikeitusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.