E. Macronas apkaltino Australijos premjerą melavus dėl povandeninių laivų sutarties

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį pareiškė, kad Australijos ministras pirmininkas jam atvirai melavo dėl atšaukto povandeninių laivų susitarimo, o šie žodžiai greičiausiai dar labiau paaštrins gilią diplomatinę krizę tarp abiejų šalių.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį pareiškė, kad Australijos ministras pirmininkas jam atvirai melavo dėl atšaukto povandeninių laivų susitarimo.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį pareiškė, kad Australijos ministras pirmininkas jam atvirai melavo dėl atšaukto povandeninių laivų susitarimo.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-01 12:19

„Aš ne manau – aš žinau“, – pareiškė E. Macronas, Australijos žiniasklaidos priemonėms pasiteiravus, ar Scottas Morrisonas per privačius pokalbius jam melavo apie šį sandorį.

Abu lyderiai praeitą savaitgalį dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime Romoje ir vyks į Jungtinių Tautų klimato konferenciją COP26 Glazge, kur juos atsekė jau kelias savaites besitęsiančio ginčo šleifas.

Rugsėjo mėnesį Australijos lyderis be įspėjimo nutraukė dešimtmetį galiojusią kelių milijardų JAV dolerių vertės sutartį su Prancūzija dėl naujos povandeninių laivų flotilės statybos.

Tuo pat metu S. Morrisonas atskleidė, kad vedė slaptas derybas dėl branduolinių povandeninių laivų įsigijimo iš JAV ar Jungtinės Karalystės.

Įtūžusi Prancūzija pavadino šį sprendimą „dūriu į nugarą“ ir atšaukė savo ambasadorių, kuris tik dabar grįžta dirbti į Australiją.

Australijos žiniasklaida G-20 viršūnių susitikime dalyvavusio E. Macrono paklausė ar, jo manymu, Australijos lyderis per privačius susitikimus jam kalbėjo netiesą.

Prancūzijos prezidentas nepaliko jokių abejonių dėl savo požiūrio, taip pat pabrėžė abipusės „pagarbos“ būtinybę.

„Turite elgtis nuosekliai, vadovaudamiesi šia vertybe“, – pareiškė jis.

E. Macronas ir S. Morrisonas pasimatė per G-20 forumą, o praėjusią savaitę politikai bendravo telefonu. Pokalbio metu Prancūzijos prezidentas pareiškė, kad tarp Prancūzijos ir Australijos nutrūko „pasitikėjimu grįsti santykiai“.

Abu lyderiai dar nesurengė oficialių derybų, nors Prancūzijos ambasadorius pirmadienį Sidnėjuje turėtų susitikti su Australijos užsienio reikalų ministru.

Panašu, kad Romoje E. Macronas padarė didesnę pažangą bendraudamas su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Penktadienį J. Bidenas savo kolegai iš Prancūzijos pripažino, kad Vašingtonas elgėsi „nerangiai“ sudarydamas šį susitarimą, ir pareiškė: „Neturime geresnio sąjungininko už Prancūziją.“

S. Morrisonas savo ruožtu sekmadienį gynė savo elgesį ir paneigė E. Macrono žodžius, kad Prancūzijos lyderiui per privatų susitikimą birželį buvo meluojama.

„Aš su tuo nesutinku, – pareiškė jis. – Tai netiesa.“

„Mes kartu vakarieniavome. Kaip jau ne kartą sakiau, labai aiškiai paaiškinau, kad įprastinių povandeninių laivų variantas neatitinka Australijos interesų“, – kalbėjo S. Morrisonas.

„Tikrai suvokiu prancūzų nusivylimą. Nesistebiu – tai buvo reikšminga sutartis. Taigi, nenustebau dėl nusivylimo lygio“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.