Japonijos premjeras F. Kishida paskelbė laimėjęs „labai sunkius“ rinkimus

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida pirmadienį paskelbė pergalę per nacionalinius rinkimus, jo valdančiajai koalicijai užsitikrinus stiprią daugumą.

 Japonijos premjeras Fumio Kishida.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Japonijos premjeras Fumio Kishida.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2021, 10:04 AM, atnaujinta Nov 1, 2021, 11:44 AM

Malonaus būdo centristas F. Kišida, pradėjęs eiti pareigas prieš mėnesį, pažadėjo paskatinti trečios pagal dydį pasaulio ekonomikos augimą nauju pandeminiu išlaidų paketu, kurį turėtų parengti jau šį mėnesį.

Be to, prieš išvykdamas į Glazge vykstančią Jungtinių Tautų klimato konferenciją COP26 premjeras pareiškė, kad Japonija „taps pirmaujančia šalimi Azijoje, siekiant neutralumo klimato atžvilgiu“.

Ilgą laiką šaliai vadovavusi Liberalų demokratų partija (LDP) ir jos koalicijos partnerė „Komeito“ užsitikrino 293 iš 465 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose, pranešė vietos žiniasklaida, remdamasi negalutiniais oficialiais balsų skaičiavimo rezultatais.

Rinkimai buvo labai sunkūs, bet žmonės išreiškė savo valią... Jie nori, kad kurtume šios šalies ateitį vadovaujant stabiliai LDP ir „Komeito“ vyriausybei bei Kishidos administracijai“, – sakė premjeras.

„Kaip LDP gavome 261 brangią vietą. Kaip atsakinga partija... išpildysime visuomenės mandatą“, – pridūrė vyriausybės vadovo poste jau mėnesį dirbantis F. Kishida.

Kai buvo paskelbti rinkimų rezultatai, Japonijos akcijų indeksas „Nikkei“ paaugo daugiau kaip dviem procentais.

Dabar valdantysis blokas galės be kitų partijų pagalbos priimti teisės aktų dėl lėšų skyrimo ekonomikos gaivinimui po koronaviruso pandemijos, taip pat didinti gynybos finansavimą.

Anksčiau koalicija parlamente turėjo 305 vietas, iš kurių 276 priklausė LDP.

F. Kishida postą perėmė iš pirmtako Yoshihide Sugos, kuris pareigas ėjo vos metus. Ankstesnio premjero pasitraukimą iš dalies nulėmė visuomenės nepasitenkinimas jo vadovautu atsaku į COVID-19 krizę.

Didelio masto paskatos 

Japonijoje užregistruota apie 18 tūkst. mirčių dėl koronaviruso. Toks skaičius gana mažas 126 mln. gyventojų turinčioje šalyje, todėl joje visuotinis karantinas nebuvo įvestas.

Visgi daugelis įmonių, ypač barų ir restoranų, nukentėjo nuo užsitęsusių komercinės veiklos apribojimų.

F. Kishida pažadėjo dėti pastangas pagerinti sveikatos sistemos galimybes išgydyti COVID-19 susirgusius pacientus ir nuo gruodžio mėnesio pradėti gyventojų revakcinaciją sustiprinančiąja skiepo nuo koronaviruso doze.

Jis taip pat pažadėjo kuo greičiau parengti „didelio masto ekonomikos skatinimo“ paketą, bet nenurodė galimo jo dydžio.

64 metų politikas pristatė planus, kaip ketina kovoti su visuomenės nelygybe, kurią padidino jo pirmtakų Y. Sugos ir ilgiausiai Japoniją valdžiusio ministro pirmininko Shinzo Abe verslui palanki politika.

LDP taip pat pažadėjo didinti išlaidas gynybai, siekiant atremti Kinijos ir Šiaurės Korėjos keliamas grėsmes.

Šalies laikraščių redakcijos pirmadienį paragino F. Kishidą imtis ryžtingų veiksmų sustiprinti visuomenės paramą artėjant kitą vasarą įvyksiantiems svarbiems parlamento aukštųjų rūmų rinkimams.

Premjeras turi „visiškai pasirengti galimai šeštajai viruso bangai jau šią žiemą“ ir parodyti, kaip jo ekonominės politikos idėjos veiks praktiškai, skelbiama dienraščio „Asahi Shimbun“ vedamajame.

Pastaraisiais dešimtmečiais balsai prieš LDP pasiskirstydavo tarp kelių pagrindinių opozicinių partijų, tačiau šį kartą penkios konkuruojančios partijos suintensyvino bendradarbiavimą, siekdamos sustiprinti savo padėtį.

Dienraštis „Yomiuri Shimbun“ parašė, kad valdančioji partija buvo „priversta grumtis sunkioje rinkimų kovoje“ visoje Japonijoje.

Visgi dviejų pagrindinių opozicinių partijų – centro kairiosios Japonijos konstitucinės demokratų partijos (KDP) ir Japonijos komunistų partijos – pagrindinių politinių nuostatų skirtumai, ypač dėl šalies santykių su Jungtinėmis Valstijomis, lėmė jų pralaimėjimą, teigė leidinys.

Tuo metu išaugęs „konservatyvių rinkėjų, nusivylusių... koalicine vyriausybe“ palaikymas Osakoje įkurtai konservatyviai partijai „Nippon Ishin“ leido jai tapti trečiąja pagal dydį partija po LDP ir KDP, rašo „Yomiuri Shimbun“.

Per rinkimus balsavo apytikriai 56 proc. rinkėjų, pranešė Japonijos žiniasklaida. Tai reiškia, kad pastaraisiais metais stebėta mažo rinkėjų aktyvumo tendencija išliko ir šį kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.