18 dienų trukusi mįslingai dingusios mergaitės paieška – baigta: atomazga sujaudino visą šalį

Cleo Smith dingo stovyklaudama su šeima atokioje Australijos vietovėje. Trečiadienį ji buvo rasta „gyva ir sveika“ užrakintame name. Vienas vyras buvo sulaikytas.

C.Smith buvo išlaisvinta po to, kai policija įsilaužė į tuščią namą Karnarvone.<br>AFP/Scanpix nuotr.
C.Smith buvo išlaisvinta po to, kai policija įsilaužė į tuščią namą Karnarvone.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Už informaciją, galėjusią padėti surasti C.Smith, valdžios institucijos buvo pasiūliusios 1 mln. Australijos dolerių (740 tūkst. JAV dolerių) atlygį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Už informaciją, galėjusią padėti surasti C.Smith, valdžios institucijos buvo pasiūliusios 1 mln. Australijos dolerių (740 tūkst. JAV dolerių) atlygį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2021, 9:22 PM, atnaujinta Nov 4, 2021, 10:04 AM

Ketverių metų mergaitė, kuri dingo vidury nakties su šeima stovyklaudama atokioje Vakarų Australijos vietovėje, po 18 dienų buvo rasta „gyva ir sveika“ užrakintame name, trečiadienį pranešė valdžios institucijos.

C.Smith buvo išlaisvinta po to, kai policija įsilaužė į tuščią namą Karnarvone, tame pačiame miestelyje, kuriame gyveno ji ir jos šeima. Vėliau policija sulaikė 36 metų vyrą ir teigė, kad jokių žinomų ryšių su šeima jis neturi.

„Vienas iš pareigūnų paėmė ją ant rankų ir paklausė: „Koks tavo vardas?“. Vakarų Australijos policijos komisaro pavaduotojas Colas Blanchas sakė pareiškime. – Ji atsakė: „Mano vardas Kleo“. Tai yra rezultatas, kurio visi laukėme ir už kurį meldėmės“.

Tačiau vis dar išlieka neatsakytų klausimų, pavyzdžiui, kokie kaltinimai bus pareikšti areštuotam vyrui. Trečiadienio popietę policija sakė, kad mažametės pagrobimas greičiausiai buvo įvykdytas norint pasipelnyti ir pridūrė, kad sulaikytas asmuo nebuvo registruotas seksualinis nusikaltėlis.

Trečiadienio popietę policija paskelbė nuotrauką, kurioje Cleo šypsosi ir sėdi ligoninės lovoje.

Gelbėjimo operacija užbaigė Australiją sukrėtusią bylą, dėl kurios buvo pradėtos didelės paieškos - pasitelkta 100 policijos pareigūnų ir kariniai stebėjimo lėktuvai. Už informaciją, galėjusią padėti surasti C.Smith, valdžios institucijos buvo pasiūliusios 1 mln. Australijos dolerių (740 tūkst. JAV dolerių) atlygį.

Retai pasitaiko, kad dingę vaikai būtų rasti gyvi po tokio ilgo laiko, kai juos pagrobia ne giminaitis. Valdžios institucijų duomenimis, Australijoje kasmet apie 25 tūkst. jaunų žmonių paskelbiami dingusiais be žinios.

„Tikimybė, kad ji bus rasta gyva, buvo labai maža ir bėgant dienoms vis mažėjo“, – sakė Niukaslo universiteto kriminologijos profesorė Xanthe Mallet. – Nemanau, kad kada nors anksčiau esu mačiusi tokią baigtį, kad vaikas būtų pagrobtas ir rastas sveikas po beveik 19 dienų.“

Bondo universiteto kriminologijos profesorius Terry Goldsworthy pareiškė, kad atlygio paskelbimas taip greitai po dingimo taip pat – neįprastas policijos veiksmas. „Paprastai atlygis skelbiamas, kai įprasti tyrimo metodai būna išnaudoti ir byla užsišaldo“, – sakė jis.

Policijos teigimu, mažai tikėtina, jog kam nors bus išduotas atlygis, nes mergaitę pavyko išgelbėti ne dėl vieno konkretaus asmens suteiktos informacijos. Anot pareigūnų, paieškos sėkmę nulėmė daugybė veiksnių.

Spalio 16 d. C.Smith su mama Ellie Smith, patėviu Jake'u Gliddonu ir jaunesniąja seserimi išvyko stovyklauti, o paskutinis kartas, kada kas nors matė mergaitę buvo sekanti naktis, kai apie 1.30 val. ji paprašė savo mamos stiklinės vandens.

Išaušus rytui motina pastebėjo, kad nei mergaitės, nei jos miegmaišio nebebuvo nė ženklo, o palapinės užtrauktukas buvo atsegtas iki tokio aukščio, kurio Cleo nebūtų galėjusi pasiekti pati.

Vakarų Australijos vyriausybei paskelbus atlygį už C.Smith suradimą, iš visos šalies pasipylė šimtai skambučių apie pastebėtą mergaitę. Be to, pasirodė pranešimų, kad, tikėdamiesi gauti paskelbtą atlygį, į vietovę ėmė telktis „premijų medžiotojai“.

Ieškant mergaitės policija apklausė 110 žmonių, kurie buvo stovyklavietėje tą naktį, kai ji dingo. Populiari, bet atoki vieta, vadinama Quobba Blowholes, yra nusidriekusi palei Vakarų Australijos pakrantę, už valandos kelio į šiaurę nuo Karnarvono, pakrantės miestelio, kuriame gyvena apie 5 tūkst. žmonių, įskaitant dingusios mergaitės šeimą.

Pasak vietos naujienų pranešimų, pareigūnai taip pat tyrė pranešimus apie ankstesnius nusikaltimus šioje vietovėje ir apžiūrėjo Smithų namo išorę, ieškodami persekiotojo, kuris galėjo bandyti įsilaužti, įkalčių. Jie taip pat peržiūrėjo maišus su šiukšlėmis, išnaršė „tamsųjį internetą“ ir ištyrė tūkstančius mobiliojo ryšio bokštų įrašų.

Trečiadienį apie 1 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku policijos komanda surado Cleo.

„Jie ieškojo adatos šieno kupetoje“, – vietos televizijos stočiai sakė komisaro pavaduotojas C.Blanch. – Vakar vėlai vakare jie rado tą adatą, kuri atvedė juos tuo adresu ir išgelbėjo Cleo“. Daugiau detalių jis nepateikė.

„Mūsų šeima vėl – visa“, – po mergaitės išgelbėjimo socialinėje žiniasklaidoje pareiškė jos motina E.Smith.

Į sėkmingą paieškos baigtį sureagavo ir aukščiausio lygio šalies pareigūnai. „Nuostabios naujienos, tai didžiulis palengvėjimas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas.

Policija taip pat atkreipė dėmesį į visuomenės vaidmenį sprendžiant bylą.

Vakarų Australijos policijos komisaras Chrisas Dawsonas trečiadienį per vietos radiją sakė: „Esame dėkingi už tai, kad bendruomenė susivienijo, nes tai palietė kiekvieno tėvo, kiekvieno australo širdį. Kai mažas vaikas stovyklaujantis su šeima yra pagrobiamas iš ikoniškos šalies vietos – tai paliečia kiekvieną.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?