Baltarusijoje už grotų pasiųsti du žmogaus teisių aktyvistai

Baltarusijoje trečiadienį nuteisti kalėti du žmogaus teisių centro „Viasna“ nariai, pripažinti kaltais dėl paramos pernai vykusiems protestams prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, pranešė ši nevyriausybinė organizacija.

Baltarusijoje trečiadienį nuteisti kalėti du žmogaus teisių centro „Viasna“ nariai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Baltarusijoje trečiadienį nuteisti kalėti du žmogaus teisių centro „Viasna“ nariai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2021, 3:26 PM

Per už uždarų durų vykusį teismo procesą Leanidui Sudalenkai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, o jo kolegei Tacianai Lasicai – dveji metai nelaisvės, sakoma „Viasna“ pareiškime.

Abu aktyvistai buvo suimti už tai, kad rėmė masines demonstracijas, kilusias Baltarusijoje po pernai vykusių prezidento rinkimų, kuriuose A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Pasak žmogaus teisių centro, jo darbuotojai buvo pripažinti kaltais dėl „šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo“ ir kitų nusikaltimų.

Baltarusijos žmogaus teisių centrą „Viasna“ 1996 metais įkūrė Alesis Bialiackis, pernai tapęs vienu iš Europos Parlamento skiriamos prestižinės Andrejaus Sacharovo premijos už minties laisvę laureatų.

L. Sudalenkai ir T. Lasicai nuo sulaikymo sausį taikytas kardomasis kalinimas.

Po sulaikymo L. Sudalenka sakė, kad jis, be kitų dalykų, kaltinamas padėjęs protestuotojams susimokėti už advokatų paslaugas ir organizavęs seminarą apie skaitmeninį saugumą.

A. Lukašenkos režimas ėmėsi brutalių priemonių beprecedenčiam protestų judėjimui nuslopinti. Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti teisėsaugininkų, keli protestuotojai žuvo. Visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.