Pentagonas: JAV „absoliučiai“ pajėgios apginti Taivaną

Jungtinių Valstijų kariuomenė „absoliučiai“ pajėgi apginti Taivaną nuo Kinijos puolimo, jeigu būtų paprašyta tai padaryti, trečiadienį pareiškė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley.

Pentagonas: JAV „absoliučiai“ pajėgios apginti Taivaną.<br>123rf.com nuotr.
Pentagonas: JAV „absoliučiai“ pajėgios apginti Taivaną.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-03 17:17

M. Milley sakė neprognozuojantis, kad per ateinančius dvejus metus Kinija galėtų imtis kokių nors karinių veiksmų prieš salą, kurią laiko savo teritorija.

Tačiau paklaustas, ar Pentagonas gintų Taivaną, amerikiečių generolas atsakė, kad dėl to negali kilti jokių klausimų.

Kalbėdamas Aspeno saugumo forume jis pareiškė, kad Jungtinės Valstijos tęsia „strateginio dviprasmiškumo“ politiką Taivano gynybos klausimu ir kad Kinijai mėginant perimti salos kontrolę sprendimas, ar Vašingtonas turi įsikišti, priklausytų nuo JAV prezidento.

„Absoliučiai esame pajėgūs vykdyti įvairius dalykus visame pasaulyje, įskaitant tai [apginti Taivaną], jeigu prireiktų, – sakė M. Milley. – Mes absoliučiai turime tokį pajėgumą. Dėl to nekyla jokių klausimų.“

Generolas sakė neįžvelgiantis jokių ženklų, kad Kinija galėtų ryžtis įsiveržti į Taivaną artimiausioje ateityje, kurią jis apibrėžė kaip 24 mėnesių laikotarpį, bet atkreipė dėmesį, kad „kinai aiškiai ir nedviprasmiškai stiprina pajėgumus, kad suteiktų šias galimybes nacionalinei vadovybei, jeigu ši taip pasirinktų kažkuriuo metu ateityje“.

M. Milley pridūrė, kad Jungtinės Valstijos mano, jog Kinijos ir Taivano nesutarimai turėtų būti išspręsti taikiai, remiantis abiejų pusių žmonių valia.

„Mes tiesiog suinteresuoti taikia baigtimi“, – sakė kariškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.