Izraelio parlamentas patvirtino pirmąjį per trejus metus šalies biudžetą

Izraelio įstatymų leidėjai ketvirtadienį patvirtino pirmąjį per trejus metus šalies biudžetą, o šis biudžeto patvirtinimas laikytinas svarbia ideologiškai susiskaldžiusios koalicijos pergale.

 Izraelio pinigai.<br>Maor Winetrob/Scanpix nuotr.
 Izraelio pinigai.<br>Maor Winetrob/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 3:17 PM

Parlamentarai patvirtino 609 mlrd. šekelių (194 mlrd. JAV dolerių) išlaidų planą 2021 metams ir ketina nedelsdami atnaujinti diskusijas dėl 573 mlrd. šekelių biudžeto kitiems metams.

„Šventė Izraelio valstybei“, – įvykus balsavimui tviteryje parašė Izraelio premjeras Naftali Bennettas.

„Po kelerių metų chaoso suformavome vyriausybę, įveikėme deltą [koronaviruso atmainą] ir dabar, šlovė Dievui, patvirtinome Izraelio biudžetą“, – parašė premjeras.

Tai labai svarbus laimėjimas dešiniųjų pažiūrų nacionalistui N. Bennettui, kurio koalicija valdo tik 61 iš 120 vietų parlamente.

Jo koalicija turėjo laiko iki lapkričio 14 dienos patvirtinti biudžetą, siekiant išvengti parlamento paleidimo, kas reikštų penktuosius rinkimus per trejus metus.

Izraelio vyriausybei nepavyko patvirtinti biudžeto pastaruosius trejus metus. Tokia padėtis rodė precedento neturinčią politinę aklavietę, kuri kankino šalį nuo 2018 metų gruodžio mėnesio.

Parlamento balsavimas dėl 2021 metų biudžeto užtruko iki 5 val. ryto vietos (01 val. Lietuvos) laiku, nes šimtams išlaidų priemonių reikėjo rengti atskirus balsavimus.

Visgi buvo nuogąstavimų, kad procesas gali užtrukti kelias dienas, o dabartinis opozicijos lyderis Benjaminas Netanyahu mėgins sutrukdyti vyriausybei, nutraukusiai jo 12 metų iš eilės trukusį valdymą.

Pasak komentatorių, tai, kad biudžetą pavyko priimti santykinai lengvai ir greitai, rodo, jog koalicija gali išsilaikyti net ir nepaisant gilių ideologinių skirtumų bei nedidelės daugumos.

B. Netanyahu diskusijų metu kreipėsi į įstatymų leidėjus, kaltindamas N. Bennettą vadovaujant „melagių vyriausybei“.

„Turime nuversti šią neatsakingą vyriausybę“, – parlamentarams pareiškė jis.

N. Bennettas atkirto, kad buvusio premjero vadovaujama opozicija siekia tik „chaoso“.

„Norime stabilumo“, – tvirtino jis.

Būtent dėl biudžeto kilusi aklavietė nuskandino ankstesnę trumpalaikę koaliciją, kuriai vadovavo B. Netanyahu ir jo pakaitinis premjeras Benny Gantzas.

Pastarasis apkaltino B. Netanyahu tyčia blokavus biudžeto priėmimą 2020 metų gruodį, siekdamas priversti surengti rinkimus, kurie, kaip premjeras tikėjosi, užtikrins jam ir jo dešiniojo sparno sąjungininkams visišką daugumą parlamente.

Tačiau B. Netanyahu kovo mėnesį vykusiame balsavime pralaimėjo, atverdamas kelią N. Bennettui ir centristui Yairui Lapidui, šiuo metu užimančiam užsienio reikalų ministro pareigas, sukurti koaliciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.