Rusija išsiuntė iš šalies olandų laikraščio „De Volkskrant“ žurnalistą

Rusija išsiuntė iš šalies olandų dienraščio „De Volkskrant“ korespondentą, o pats leidinys šį žingsnį ketvirtadienį pavadino „paslaptingu“ sprendimu, priimtu remiantis prieš kelerius metus padarytais administraciniais pažeidimais.

Rusija išsiuntė iš šalies olandų dienraščio „De Volkskrant“ korespondentą.<br>123rf nuotr.
Rusija išsiuntė iš šalies olandų dienraščio „De Volkskrant“ korespondentą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 1:15 PM

Pirmadienį Tomui Venninkui buvo panaikinta viza, o trečiadienį jis sugrįžo į Nyderlandus. Rusijos pareigūnai nurodė, kad mažiausiai iki 2025 metų jam bus draudžiama atvykti į šalį.

T. Venninkas sakė, kad jo išsiuntimas iš šalies po šešerių metų darbo Maskvoje įbaugino kitus žurnalistus. Prieš tris mėnesius Rusija taip pat išsiuntė britų transliuotojo BBC reporterę Sarah Rainsford.

„Stebina tai, kad prieš daugelį metų padaryti nereikšmingi pažeidimai dabar ištraukiami iš stalčiaus, kad būtų atšaukta mano viza“, – ketvirtadienį T. Venninką citavo „De Volkskrant“.

Pareigūnai informavo žurnalistą, kad 2020-ųjų sausį jis neturėdamas leidimo atvyko į vieną šiaurinę Rusijos sritį, o 2019 metais nepranešė apie savo buvimo vietą Maskvoje.

T. Venninko teigimu, pastaruoju metu jis turėjo problemų dėl savo žurnalisto akreditacijos pratęsimo.

Reporteris sakė nežinantis išsiuntimo motyvų, tačiau pridūrė nematąs „jokios priežasties, kodėl tai turėtų būti nukreipta prieš mane asmeniškai ar prieš „De Volkskrant“ .

„Aišku tik tai, kad Nyderlandų ir Rusijos santykiai yra labai įtempti nuo 2014 metų, kai buvo numuštas MH17 lėktuvas“, – sakė jis.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas buvo numuštas 2014 metų liepą virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos. Dėl katastrofos, per kurią žuvo visi 298 orlaiviu „Boeing 777“ iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridę žmonės, Nyderlanduose už akių teisiami trys Rusijos piliečiai ir ukrainietis.

Pasak „De Volkskrant“ vyriausiojo redaktoriaus Pieterio Kloko, Rusijos pareigūnai nepaaiškino, kodėl sprendimas išsiųsti žurnalistą priimtas remiantis senais pažeidimais.

„Mums visiškai neaišku, kodėl Rusijos valdžia dabar priėmė tokį sprendimą“, – sakė P. Klokas.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Benas Knapenas savo ruožtu išreiškė „apgailestavimą“ ir informavo, kad šis klausimas aptartas Maskvoje ir Hagoje su Rusijos atstovais.

„Gavome atsakymą, kad korespondento vizos negalima pratęsti dėl administracinių priežasčių“, – sakė B. Knapenas.

Maskva situacijos kol kas nekomentavo.

Rugpjūtį Rusija atmetė kaltinimus, kad BBC korespondentės S. Rainsford išsiuntimas yra valdžios vykdomo puolimo prieš žiniasklaidos laisvę dalis ar „kerštas“ už Londono sprendimą neišduoti akreditacijos vienam rusų reporteriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.