Švedijos premjere pirmą kartą gali tapti moteris

Švedijos valdančioji Socialdemokratų partija ketvirtadienį išsirinko finansų ministrę Magdaleną Andersson naująja lydere, suteikdami jai galimybę tarp pirmąja moterimi, užėmusia šalies vyriausybės vadovo postą.

 Švedijos valdantieji socialdemokratai lydere išsirinko Magdaleną Andersson.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Švedijos valdantieji socialdemokratai lydere išsirinko Magdaleną Andersson.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 11:03 PM

54 metų ekonomistė, anksčiau užsiiminėjusi plaukimo sportu, per partijos lyderio rinkimus varžovų neturėjo. Per socialdemokratų metinį suvažiavimą ji buvo pasirinkta pakeisti besitraukiantį lyderį ir premjerą Stefaną Lofveną, rugpjūtį paskelbusį, kad atsistatydins.

„Žinoma, jaučiuosi pagerbta ir džiaugiuosi, taip pat jaučiu didelį kuklumą dėl šio uždavinio, tačiau svarbiausia – esu nepaprastai sujaudinta, kad vadovausiu mūsų didžiai ir išdidžiai partijai“, – išrinkta M. Andersson sakė suvažiavimo dalyviams ir sulaukė audringų plojimų.

M. Andersson taip pat nustatė tris politikos prioritetus ateinantiems metams.

Pirmiausiai ji pageidauja „sugrąžinti mokyklų, sveikatos apsaugos ir senyvų žmonių globos demokratinę priežiūrą“ šalyje, kurioje jau seniai diskutuojama dėl socialinio sektoriaus liberalizacijos ir privatizacijos, taip pat dėl įmonių pelnymosi iš mokesčių mokėtojų lėšų.

Antra, M. Andersson nori, kad Švedija taptų perėjimo prie klimato atžvilgiu neutralios ekonomikos lydere ir šioje srityje taptų pavyzdžiu visam pasauliui.

„Trečia, noriu – ne, reikalauju – kad imtumės visų pastangų užbaigti segregacijai ir išrūkyti smurtą, keliantį grėsmę visai mūsų bendruomenei“, – pabrėžė ji.

Šiai Šiaurės šaliai pastaraisiais metais sunkiai sekėsi kovoti su šaudymų ir sprogdinimų banga. Šis smurtas dažniausiai susijęs su besivaržančiomis gaujomis ir organizuotu nusikalstamumu, ypač narkotikų kontrabanda.

Istorinės galimybės

M. Andersson dabar gali tapti nauja premjere, kai atsistatydins septynerius metus vyriausybei vadovavęs S. Lofvenas. Švedijos parlamento rinkimai turėtų vykti ateinančių metų rugsėjį.

S. Lofvenas, tebeinantis ministro pirmininko pareigas, dar nėra paskelbęs savo pasitraukimo tikslios datos.

Jam palikus postą M. Andersson turėtų užsitikrinti, kad parlamentas balsuodamas palaikytų ją kaip pirmąją Švedijos ministrę pirmininkę.

Faktas, kad Švedijos vyriausybei dar niekada nevadovavo moteris, atrodo tarsi anachronizmas šalyje, seniai laikomoje viena iš pažangiausių lyčių lygybės klausimu.

Visose kitose Šiaurės šalyse – Norvegijoje, Danijoje, Suomijoje ir Islandijoje – moterys yra dirbusios premjerėmis.

Nors Švedijoje ne kartą buvo kandidačių šiam darbui, joms niekada nepavykdavo stoti prie vyriausybės vairo.

Socialdemokratų užsienio reikalų ministrė Anna Lindh 2003 metais buvo nudurta per išpuolį vienoje parduotuvėje.

Pirmoji Socialdemokratų partijos lydere tapusi moteris Mona Sahlin, taip pat dirbusi premjero pavaduotoja, 1995 metais buvo sukompromituota išlaidavimo skandalo, o 2011 atsistatydino, jos partijai pralaimėjus rinkimus.

Tačiau premjero postas gali pasirodyti esąs užnuodyta taurė – M. Andersson turės stengtis išlaikyti savo partiją valdžioje, kai socialdemokratų populiarumas yra nusmukęs į beveik istorines žemumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.