Ukrainos parlamentas patvirtino naują gynybos ministrą

Ukraina ketvirtadienį paskyrė naują gynybos ministrą, kuriam pavesta stiprinti šalies kariuomenę, tebesitęsiant konfliktui su prorusiškais separatistais šalies rytinėje dalyje.

 Ukrainos vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainos vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 5:13 PM

Oleksijus Reznikovas, nedidelę karinę patirtį turintis teisininkas, pakeis anksčiau šią savaitę dėl sveikatos priežasčių atsistatydinusį Andrijų Taraną.

Už O. Reznikovo kandidatūros patvirtinimą balsavo 273 iš 450 Ukrainos parlamento narių. Ministro kandidatūrą iškėlė šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pristatydamas kandidatą parlamentarams V. Zelenskis sakė, kad jo pagrindinė užduotis bus „stiprinti gynybinius armijos pajėgumus“.

Ukrainos kariuomenė su prorusiškais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose kariauja nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį.

„Laikinos okupacijos kaina [separatistams] turi nuolat augti“, – prieš balsavimą parlamente sakė 55 metų O. Reznikovas.

Jis pridūrė, kad stipri kariuomenė yra „vienas galingiausių diplomatinių“ įrankių, ir pažadėjo „gerinti karinį suderinamumą su NATO šalimis“.

O. Reznikovas nuo 2020 metų kovo dirbo Ukrainos teritorijų reintegracijos ministru ir atstovavo Ukrainai taikos derybose su Rusija ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojais.

Jo pirmtakas A. Taranas buvo kritikuojamas dėl per mažų reformų nepakankamą finansavimą gaunančioje šalies kariuomenėje.

Naujas ministras paskirtas Ukrainai pirmadienį paneigus pranešimus apie Rusijos kariuomenės telkimą prie jos rytinių sienų, sukėlusius būgštavimų dėl konflikto su prorusiškais separatistais naujo paaštrėjimo.

Šių metų pradžioje suintensyvėjus smurtui, Rusija kovą buvo sutelkusi prie Ukrainos sienų apie 100 tūkst. karių.

Spaudžiama Kijevo sąjungininkių Vakaruose, Maskva vėliau paskelbė atitraukianti karius, tačiau tiek Ukraina, tiek Jungtinės Valstijos tuo metu tvirtino, kad atitraukimas buvo riboto pobūdžio.

Šis konfliktas jau nusinešė daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.