A. Blinkenas žada įminti „Havanos sindromo“ mįslę

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį pažadėjo išsiaiškinti vadinamojo Havanos sindromo, kurį, kai kurių nuomone, gali sukelti Rusijos naudojamos didelio intensyvumo mikrobangos, priežastis.

 Antony Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Antony Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2021, 8:10 PM

Siekdamas nuraminti susirūpinusius JAV diplomatus, kad vyriausybė rimtai vertina šią mįslingą problemą, A. Blinkenas įvardijo du aukšto rango asmenis, vadovausiančius Valstybės departamento atsakui.

Vadinamasis Havanos sindromas, oficialiai vadinamas anomaliu sveikatos incidentu (AHI), taip buvo pavadintas po to, kai Kubos sostinėje 2016 metais JAV ir Kanados diplomatai pirmąkart pradėjo skųstis stipriais galvos skausmais, pykinimu ir kitais smegenų sukrėtimą primenančiais simptomais. Prieš tai jie sakė girdėję aukšto tono ar aštrius garsus.

Nuo to laiko daugiau nei 100 JAV diplomatinio korpuso ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojų pranešė patyrę panašių simptomų tokiose užsienio šalyse kaip Kinija, Austrija, Kolumbija, Rusija, skelbiama pranešimuose.

„Mes visi JAV vyriausybėje, o ypač Valstybės departamente, nepaliaudami siekiame nuodugniai išsiaiškinti, kas ir kaip sukelia šiuos incidentus, rūpinamės nukentėjusiais ir saugome savo žmones“, – sakė A. Blinkenas.

Pasak jo, Valstybės departamentas pasirūpino, kad nukentėjusieji būtų gydomi Johnso Hopkinso universitete, ir renka pradinius JAV diplomatų sveikatos duomenis prieš juos išsiunčiant į misijas, kad šią informaciją prireikus galima būtų panaudoti tiriant naujus incidentus.

A. Blinkenas paskyrė diplomatijos veteraną Jonathaną Moore'ą koordinuoti bendrą atsaką į šią problemą, o jo kolegę Margaret Uyeharą – užtikrinti, kad visiems, kas praneša apie minėtus simptomus, būtų užtikrinta reikalinga medicininė priežiūra.

Jis taip pat pranešė, kad departamentas diegia naujas technologijas ambasadose ir misijose, turinčias padėti įvertinti grėsmes ir apsaugoti nuo jų darbuotojus.

„Naudojamės visais savo žvalgybos bendruomenės pajėgumais. Įdarbiname geriausius analitikus vyriausybėje ir už jos ribų“, kad suprastume šią problemą, sakė jis

Tačiau kai kurie mokslininkai abejoja Rusijos atakų teorija. Anot jų, sveikatos sutrikimų, apie kuriuos buvo pranešta, priežastis veikiausiai yra ne viena.

Kai kurie augantį pranešimų apie tokius atvejus skaičių netgi laiko masiniu psichologiniu reiškiniu, kai žmonės blogai pasijunta vos sužinoję apie jų sveikatai iškilusį pavojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.