J. Bidenas infrastruktūros plano priėmimą Kongrese vadina „nepaprastu žingsniu į priekį“

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas šeštadienį pasveikino Kongresą priėmus jo 1,2 trln. dolerių (1 mlrd. eurų) infrastruktūros planą, šį sprendimą pavadindamas „nepaprastu žingsniu į priekį“.

J. Bidenas .<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas .<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-06 22:18

Kalbėdamas iš Baltųjų rūmų, jis taip pat paragino, kad abu Kongreso rūmai – Senatas ir Atstovų rūmai – priimtų atskirą ir dar didesnį socialinių išlaidų paketą – planą „Build Back Better“ („Atstatykime dar geriau“), nepaisant vidinės kovos tarp progresyviųjų ir nuosaikiųjų jo Demokratų partijos sparnų.

Proveržis dėl infrastruktūros plano įvyko penktadienį prieš vidurnaktį, kai Atstovų Rūmų įstatymų leidėjai pagaliau patvirtino Senato priimtą įstatymo projektą, 228 nariams balsavus „už“ ir 206 – „prieš“.

„Nemanau, kad būtų perdėta teigti, jog šiuo balsavimu žengėme didžiulį žingsnį į priekį kaip tauta“, – sakė J. Bidenas.

Jis pavadino planą viena svarbiausių pastarųjų dešimtmečių investicijų, kuri „sukurs milijonus darbo vietų“. Jis taip pat pridūrė, kad šis planas „nuties kelią į pergalę, siekiant laimėti XXI amžiaus ekonominės konkurencijos kovą prieš Kiniją“ ir kitas šalis.

Žvelgdamas tiesiai į kamerą ir kreipdamasis į rinkėjus visoje šalyje, kurių daugelis nerimauja dėl kylančių kainų, koronaviruso ribojimų ir politinio susiskaldymo, J. Bidenas sakė: „Šis įstatymo projektas skirtas jums (...) planas darbo žmonėms, siekiant atkurti Ameriką.“

Tiesa, ankstyvą penktadienio rytą įstatymo priėmimas dar toli gražu nebuvo garantuotas.

Nepaisant kelių valandų įkalbinėjimų, partijos lyderiai rizikavo, kad J. Bideno dvilypė teisėkūros strategija – susidedanti iš infrastruktūros ir socialinių išlaidų paketų – žlugs, vis nepavykstant suvienyti besiginčijančių progresyviųjų ir nuosaikiųjų partijos atstovų.

Be kita ko, balsavimas dėl infrastruktūros paketo vyko lemiamu laiku J. Bidenui, mat pastaruoju metu jo reitingai smunka, o partija šią savaitę pralaimėjo Virdžinijos gubernatoriaus rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?