Afganistane nužudytos keturios moterys, viena iš jų – moterų teisių aktyvistė

Afganistano šiauriniame Mazari Šarifo mieste šeštadienį keturios moterys, o iš šių aukų mažiausiai viena buvo moterų teisių aktyvistė, pranešė Talibano vyriausybės atstovas ir vietos šaltiniai.

Moterys Talibano režime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moterys Talibano režime.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2021, 11:26 AM, atnaujinta Nov 6, 2021, 1:58 PM

Talibų Vidaus reikalų ministerijos atstovas Qari Sayedas Khosti nurodė, kad viename iš miesto namų radus keturis kūnus buvo suimti du įtariamieji.

Q. S. Khosti nenurodė aukų tapatybės, bet anonimu norėjęs likti šaltinis naujienų agentūrai AFP teigė, kad viena iš moterų buvo teisių aktyvistė, dėstytoja Frozan Safi.

Trys šaltiniai Mazari Šarife naujienų agentūrai AFP sakė girdėję, kaip moterys sulaukė skambučio, kuriuo, jų nuomone, moterys kviestos prisijungti prie evakuacinio skrydžio. Po kurio laiko jas paėmė automobilis, o vėliau jos buvo rastos negyvos.

„Pažinojau vieną iš tų moterų – Frozan Safi“, – naujienų agentūrai AFP sakė anonimiškumo pageidavusi tarptautinės organizacijos darbuotoja. – Ji taip pat buvo moterų aktyvistė, tikrai gerai žinoma mieste.“

AFP pašnekovė pasakojo, kad prieš tris savaites ji pati sulaukė skambučio iš numanomo apsimetėlio, siūlančio pagalbą siekiant saugios išvykos užsienyje.

„Jis žinojo visą informaciją apie mane, prašė atsiųsti dokumentus, norėjo, kad užpildyčiau anketą, apsimesdamas mano biuro pareigūnu, atsakingu už informacijos teikimą JAV dėl mano evakuacijos“, – sakė moteris.

Kilus įtarimų, ji užblokavo skambinančiojo telefono numerį ir dabar gyvena apimta baimės. Išgirdusi apie žudynes, moteris buvo sukrėsta.

„Aš jau ir taip buvau įbauginta“, – sakė ji. – Mano psichinė sveikata šiuo metu nėra gera. Visada bijau, kad kas nors gali prieiti prie durų, mane kur nors nuvežti ir nušauti.“

Talibanas, rugpjūtį užgrobęs valdžią Afganistane po 20 metų trukusio karo prieš buvusią JAV remiamą vyriausybę, yra laikomas ypač konservatyviu islamistiniu judėjimu.

Paskutiniuoju jų valdymo laikotarpiu moterims buvo uždrausta dalyvauti viešajame gyvenime. Nuo Talibano sugrįžimo į vyriausybę daug žmogaus teisių aktyvistų pabėgo iš šalies.

Kai kurios likusios moterys rengė protestus Kabulo gatvėse, reikalaudamos gerbti jų teises ir leisti mergaitėms lankyti valstybines aukštąsias mokyklas.

Talibano kovotojai numalšino kai kuriuos protestus, o vyriausybė grasino suimti visus žurnalistus, nušviečiančius neteisėtus susibūrimus.

Tačiau islamistinio judėjimo lyderiai tikina, kad jų kovotojai neturi teisės žudyti aktyvistų, ir pažadėjo, kad tą darantys nariai bus nubausti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.