Libijos vyriausybė nepritaria sprendimui sustabdyti užsienio politiką monopolizavusios ministrės įgaliojimus

Libijos vyriausybė sekmadienį atmetė šalies prezidentinės tarybos sprendimą sustabdyti užsienio reikalų ministrės Najlos al Mangoush įgaliojimus dėl kaltinimų monopolizavus užsienio politiką.

Libijos užsienio reikalų ministrė Najla al Mangoush.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Libijos užsienio reikalų ministrė Najla al Mangoush.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2021, 3:35 PM

Dviejų institucijų priešprieša tikriausiai dar labiau padidins politinę įtampą šalyje, likus mažiau nei septynioms savaitėms iki planuojamų rinkimų ir vos kelioms dienoms iki svarbios tarptautinės konferencijos Paryžiuje Libijos rinkimų klausimu.

Nacionalinės vienybės vyriausybė pareiškime nurodė, kad prezidentinė taryba neturi teisės sustabdyti N. al Mangoush įgaliojimų ir gyrė ministrės darbą. Vyriausybė atkreipė dėmesį į N. al Mangoush darbą per praėjusį mėnesį Tripolyje įvykusią tarptautinę konferenciją, surengtą siekiant prieš visuotinius rinkimus išspręsti kebliausius šalies klausimus.

Vyriausybės teigimu, tik premjeras gali skirti vyriausybės narius ir sustabdyti jų įgaliojimus ar pradėti tyrimus jų atžvilgiu.

Libijos trijų narių prezidentinė taryba, vykdanti prezidento funkcijas, kol bus išrinktas valstybės vadovas, šeštadienį vakare sustabdė užsienio reikalų ministrės įgaliojimus ir uždraudė jai keliauti.

Prezidentinė taryba pradėjo tyrimą dėl įtariamų N. al Mangoush „administracinių pažeidimų“, televizijai „Libya Panorama Channel“ (LPC) sakė atstovė Najla Weheba.

Naujienų svetainė „El Marsad“, artima beveik visą rytinę šalies dalį kontroliuojančiam karo vadui Khalifai Haftarui, tuo tarpu pranešė, kad ministrė priimdavo užsienio politikos sprendimus nesitardama su prezidentine taryba.

Lapkričio 12-ąją Paryžiuje turi vykti svarbi pasaulio lyderių konferencija dėl Libijos.

Konferencijoje prie Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, be kitų, turi prisidėti JAV viceprezidentė Kamala Harris.

Tuo metu Libijos rinkimų agentūra paskelbė, kad pirmadienį prasidės kandidatų į šalies prezidentus ir parlamentarus registracija. Kandidatai į šalies vadovus turės užsiregistruoti iki lapkričio 22-osios, į kandidatai parlamento rinkimuose – iki gruodžio 7-osios.

Tačiau prieš rinkimus dar reikia įveikti virtinę iššūkių, įskaitant neišspręstus klausimus dėl rinkimų įstatymų ir sporadiškus ginkluotų grupių susirėmimus. Tarp kitų kliūčių yra išliekanti didelė nesantaika tarp šalies rytinio ir vakarinio regionų, taip pat tūkstančių užsienio kovotojų ir karių buvimas.

Smurtas Libiją drasko nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas Muamaras Kadhafi, valdęs šią didžiulę, naftos turtingą šalį geležiniu kumščiu nuo 1969 metais jo surengto perversmo.

Pernai spalį konkuruojančios rytinė ir vakarinė administracijos po Jungtinių Tautų remtų derybų paskelbė paliaubas. Kovą pradėjo dirbti pereinamojo laikotarpio vyriausybė, atsakinga už pasiruošimą šių metų pabaigoje paskirtiems rinkimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti