Palestiniečiai nesutaria su Izraeliu dėl JAV misijos Jeruzalėje

Palestiniečiai sekmadienį sukritikavo Izraelį už tai, kad šis atsisakė žadėto JAV konsulato Jeruzalėje atidarymo – žingsnio, kuriuo būtų atkurta pagrindinė Vašingtono diplomatinė misija palestiniečiams šiame ginčijamame mieste.

Izraelio premjeras Naftali Bennettas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio premjeras Naftali Bennettas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2021, 10:18 PM, atnaujinta Nov 8, 2021, 10:04 AM

Izraelio premjeras Naftali Bennettas šeštadienio vakarą pareiškė, kad Jeruzalėje nėra vietos dar vienai amerikiečių misijai.

JAV konsulatą Jeruzalėje – biurą, kuris ilgus metus veikė kaip palestiniečių de facto ambasada – uždarė JAV eksprezidento Donaldo Trumpo administracija.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pažadėjo vėl ją atidaryti, nors Izraelio teigimu, tai reikštų iššūkį jo suverenitetui šiame mieste.

Konsulato atidarymas galėtų padėti pataisyti D.Trumpo sugadintus JAV santykius su palestiniečiais.

Palestiniečių užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad konsulato atidarymą ji laiko vienu iš tarptautinės bendruomenės įsipareigojimų nutraukti dešimtmečius trukusią Izraelio okupaciją teritorijose, kurių palestiniečiai siekia savo būsimai valstybei.

„Rytų Jeruzalė yra neatsiejama okupuotos palestiniečių teritorijos dalis ir Palestinos valstybės sostinė. Izraelis, kaip okupacinė valdžia, neturi teisės vetuoti JAV administracijos sprendimo“, – sakoma pareiškime.

Paprašytas išsakyti savo poziciją dėl JAV konsulato N.Bennettas pakartojo Izraelio poziciją.

„Jeruzalėje nėra vietos kitam Amerikos konsulatui, – pareiškė jis. – Jeruzalė yra vienos valstybės sostinė, o tai yra Izraelio valstybė“.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas siūlė, kad konsulatas galėtų būti atidarytas palestiniečių administracijos centre Ramaloje, Vakarų Krante. Tačiau palestiniečiai šią idėją atmeta, nes nenori atsisakyti savo pretenzijų į Jeruzalę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.