Sudano saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas prieš protestuotojus

Sudano saugumo pajėgos sekmadienį panaudojo ašarines dujas mitingų dalyviams išvaikyti, protestuotojams keliuose miestuose atsiliepus į raginimus dvi dienas demonstruoti pilietinį nepaklusnumą dėl praėjusį mėnesį įvykdyto karinio perversmo.

Visoje šalyje vyksta protestai prieš karinį perversmą nuo spalio 25 dienos, kai kariuomenė užgrobė valdžią, tačiau su protestuotojais brutaliai susidorojama.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Visoje šalyje vyksta protestai prieš karinį perversmą nuo spalio 25 dienos, kai kariuomenė užgrobė valdžią, tačiau su protestuotojais brutaliai susidorojama.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2021, 11:23 PM

Šimtai protestuotojų sekmadienį susirinko šalies sostinėje Chartume, taip pat mieste dvynyje Umdurmane, pietuose eančiame Vad Medanyje ir šiauriniame Atbaros mieste.

„Valdžia priklauso žmonėms“, – skandavo protestuotojai, kartodami „Ne, ne kariniam valdymui“ ir reikalaudami „civilinės vyriausybės“.

Visoje šalyje vyksta protestai prieš karinį perversmą nuo spalio 25 dienos, kai kariuomenė užgrobė valdžią, tačiau su protestuotojais brutaliai susidorojama.

Nepriklausomo Sudano gydytojų centrinio komiteto duomenimis, mažiausiai 14 demonstrantų žuvo ir apie 300 buvo sužeista.

„Protestuotojai užbarikadavo gatves, padegė automobilių padangas, protestavo prieš karinį valdymą ir skandavo, kad civilinė valdžia yra tautos pasirinkimas“, – sekmadienį teigė protestus Omdurmane stebėjusi Hoda Othman.

Beveik prieš dvi savaites Sudano kariuomenės vadas generolas Abdel Fattahas al Burhanas paleido vyriausybę ir valdančiąją jungtinę karinę ir civilinę Suverenią Tarybą, kuri turėjo vadovauti, kol šalis nepereis prie tik civilinio valdymo.

A.Fattahas al Burhanas taip pat paskelbė nepaprastąją padėtį ir sulaikė Sudano civilinę vadovybę.

Ministras pirmininkas Abdalla Hamdokas buvo trumpam sulaikytas, tačiau vėliau jam buvo skirtas namų areštas.

Degančios barikados

Sekmadienio protestai vyksta protestuotojams atsiliepus į Sudano profesionalų asociacijos raginimus. Tai šalies pagrindinė demokratinė politinė grupė, suvaidinusi svarbų vaidmenį per 2018–2019 metų protestus, nušalinusius ilgametį autokratišką prezidentą Omarą al Bashirą.

„Sudano žmonės atmeta karinį perversmą“, – pareiškė SPA ir pažadėjo, kad nebus „jokių derybų, jokios partnerystės“.

SPA pilietinio nepaklusnumo raginimai buvo išplatinti trumposiomis žinutėmis, siekiant apeiti po pučo prasidėjusius interneto trikdžius.

Chartumo rytiniame Burri rajone protestuotojai pastatė padangų barikadas ir jas padegė.

„Vėliau saugumo pajėgos išsklaidė protestą ašarinėmis dujomis ir pradėjo šalinti barikadas“, – pranešė protestuotojas Mosabas Abdalla.

Kiek anksčiau sekmadienį dešimtys mokytojų taip pat mitingavo prieš kariuomenę prie švietimo ministerijos.

„Atvažiavo policija ir paleido į mus ašarines dujas, nors mes tiesiog stovėjome gatvėse ir laikėme plakatus“, – pažymėjo geografijos mokytojas Mohamedas al-Aminas.

Pasak SPA, patvirtintų pranešimų apie aukas nebuvo, tačiau buvo sulaikyti apie 87 mokytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.