Baltarusijos televizija: dėl riaušių Kapitolijuje ieškomas amerikietis prašo prieglobsčio

Baltarusijos valstybinė televizija vėlai sekmadienį pranešė, kad tyrime dėl riaušių JAV Kapitolijuje figūruojantis amerikietis neteisėtai kirto budriai saugomą šalies sieną ir pasiprašė prieglobsčio.

Kapitolijus.<br>123rf nuotr,
Kapitolijus.<br>123rf nuotr,
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 3:32 PM

Šalies pagrindinio kanalo „Belarus 1“ teigimu, Evanas Neumannas, kaltinamas prisidėjus prie sausį surengto išpuolio prieš JAV Kapitolijų, rugpjūčio viduryje kirto Ukrainos sieną ir pateko į Baltarusiją.

„JAV pilietis prašo prieglobsčio Baltarusijoje. Skamba neįtikėtinai, bet tai yra faktas“, – paskelbė televizija.

„Belarus 1“ transliavo interviu su barzdotu E. Neumannu, kuriam pareikšti šeši kaltinimai – be kita ko, dėl policijos pareigūnų užpuolimo. Duodamas interviu buvęs Kalifornijos gyventojas tvirtino esąs nekaltas ir neigė užpuolęs policininkus.

Sausio 6 dieną aršiai nusiteikusi eksprezidento Donaldo Trumpo šalininkų minia įsiveržė į Vašingtone įsikūrusį JAV Kapitolijų per išpuolį, pareikalavusį penkių gyvybių.

Riaušininkus paskatino D. Trumpas, anksčiau tą dieną rėžęs liepsningą kalbą, kurioje tvirtino, kad jis dėl sukčiavimo pralaimėjo 2020 metų JAV prezidento rinkimus Joe Bidenui.

Baltarusių valstybinė televizija pareiškė, kad E. Neumannas buvo „paprastas amerikietis“, kuris „siekė teisingumo ir uždavinėjo nepatogius klausimus, tačiau prarado beveik viską ir yra persekiojamas JAV vyriausybės“.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) ieškomas E. Neumannas, kovą išskrido į Italiją ir galiausiai atvyko į Vakarų Ukrainos Žytomyro miestą, kur gyveno keturis mėnesius, pranešė „Belarus 1“.

Jis televizijai pareiškė manąs, kad jį seka Ukrainos saugumo tarnyba SBU, todėl nusprendė išvykti į kaimyninę Baltarusiją, kurią jau beveik tris dešimtmečius valdo autokratas prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

„Tai siaubinga, – turėdamas omenyje galimą sekimą Ukrainoje, sakė amerikietis, remiantis į rusų kalbą išverstais komentarais. – Tai politinis persekiojimas.“

Remiantis JAV Teisingumo departamento cituojama E. Neumanno „LinkedIn“ profilio informacija, jis lankėsi Ukrainoje per 2004 ir 2005 metais vykusį sukilimą, vadinamą „Oranžine revoliucija“.

Amerikiečių teisėsaugos paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti E. Neumannas, dėvintis oranžinės ir geltonos spalvos šaliką, skirtą ukrainiečių sukilimui atminti.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis A. Lukašenka griežtai susidoroja su pilietinės visuomenės grupėmis ir su Vakarais susijusiomis organizacijomis nuo pernai kilusių beprecedenčių protestų prieš jo ginčijamą perrinkimą pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?