Briuselis ragina įvesti Baltarusijai naujų sankcijų

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį paragino Europos Sąjungos nares įvesti naujų sankcijų Baltarusijai dėl kurstomo migrantų antplūdžio prie sienos su Lenkija.

EK vadovė Ursula von der Leyen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
EK vadovė Ursula von der Leyen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-08 21:36, atnaujinta 2021-11-08 21:40

Naudotis „migrantais politiniais tikslais – nepriimtina“, sakoma EK vadovės pranešime. Ji pridūrė, kad ES taip pat nagrinės galimybes įvesti sankcijų „trečiųjų šalių oro bendrovėms“, gabenančioms migrantus į Baltarusiją.

Įtampa prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos dar labiau padidėjo pirmadienį, kai keli tūkstančiai migrantų mėgino pralaužti pjaunančios vielos užtvaras ir įsiveržti į šios ES narės teritoriją.

Varšuva perspėjo, kad padėtis gali eskaluotis, nes dar tūkstančiai atvykėlių traukia sienos link, ir kad gali būtų pereita prie „ginkluoto pobūdžio“ veiksmų.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką sąmoningai kurstant migrantų ir pabėgėlių, daugiausiai iš Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos, antplūdį kaip atsaką į Briuselio įvestas sankcijas Minsko režimui.

„Baltarusijos valdžia privalo suprasti, kad spaudimas Europos Sąjungai tokiu būdu, migrantus ciniškai paverčiant įrankiais, nepadės jai... pasiekti savo tikslų“, – perspėjo U. von der Leyen.

„Kalbėjausi su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu, Lietuvos ministre pirmininke Ingrida Šimonytė ir Latvijos ministru pirmininku Arturu Krišjaniu Kariniu, kad išreikštume ES solidarumą ir aptartume su jais priemones, kurių ES gali imtis, kad palaikytų jų pastangas sprendžiant šią krizę“, – sakoma Europos Komisijos tinklalapyje paskelbtame U. von der Leyen pareiškime.

„Raginu valstybes nares pagaliau patvirtinti išplėstą sankcijų režimą Baltarusijos valdžiai, atsakingai už šią hibridinę ataką“, – pabrėžė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.