Dėl krizės Baltarusijos pasienyje Lenkija mobilizuoja du rezervininkų batalionus

Lenkijos teritorinės gynybos pajėgos (WOT) pirmadienį iškvietė dalį savo rezervininkų skubiai atvykti į tarnybos vietą šalies rytuose, nusprendus mobilizuoti du batalionus dėl padidėjusios įtampos prie sienos su Baltarusija.

Kareiviai.<br>V.Balkūno nuotr.
Kareiviai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 7:01 PM, atnaujinta Nov 9, 2021, 8:16 PM

„Darbdavių dėmesiui! Nuo 15 val. (vietos, 16 val. Lietuvos laiku), atsižvelgiant į padėtį pasienyje, Teritorinės gynybos dviejų lengvųjų pėstininkų batalionų (Balstogės ir Hainuvkos)... kariai buvo skubiai iškviesti į savo dalinius“, – rašoma per „Twitter“ paskelbtame WOT pranešime.

Krizė prie Lenkijos sienos su Baltarusija paaštrėjo anksčiau pirmadienį, kai ties Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėja susirinko keli tūkstančiai migrantų, bandžiusių jėga prasiveržti į šios Europos Sąjungos narės teritoriją.

Baltarusijos žiniasklaidos skelbiamoje vaizdo medžiagoje matyti žmonės, bandantys nulaužtais medžiais pralaužti tvorą. Lenkijos vidaus reikalų ministerijos paskelbtame vaizdo įraše matyti migrantai, bandantys įveikti pjaunančios vielos barjerą ir prakirpti jį metalo žirklėmis, taip pat svaidantys daiktus į lenkų karius prie tvoros.

Lenkų Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad pirmąjį „masinį“ mėginimą prasiveržti pro sieną, saugomą tūkstančių saugumo pajėgų narių ir karių, pavyko atremti, bet migrantai nuo sienos neatsitraukė.

Anksčiau WOT informavo, kad jos rezervininkai rytinėse Varmijos Mozūrų, Palenkės ir Liublino vaivadijose privalo būti pasirengę atvykti į tarnybos vietas per šešias valandas, o Mazovijos vaivadijoje – per 12 valandų.

Po susitikimo su vyriausybės nariais Lenkijos nacionalinio saugumo biuro vadovas Pawelas Solochas sakė, kad dėl padėties pasienyje prezidentas Andrzejus Duda skubiai surengs derybas su partneriais ES ir NATO. Vyriausybės atstovas Piotras Muelleris nurodė, kad šiuo metu prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos yra 3–4 tūkst. migrantų. Pasak P. Solocho, „padėtis prie sienos yra dinamiška, kelia gilų susirūpinimą“. Jis pridūrė, kad A. Duda telefonu padėtį aptarė su Lietuvos ir Sakartvelo prezidentais.

A. Duda taip pat atšaukė planuotą vizitą į Slovakiją, nurodė P. Solochas.

Situacija regione komplikavosi pirmadienį ryte – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje, sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.

Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje. Tokia padėtis tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitariniams darbuotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.