Baltarusijos URM ragina Lenkiją susilaikyti nuo „provokacijų“

Minskas antradienį perspėjo Varšuvą „susilaikyti nuo provokacijų“, ankstesnę dieną smarkiai paaštrėjus padėčiai prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kai per ją į Europos Sąjungos narės teritoriją bandė prasiveržti tūkstančiai migrantų.

Migrantai Lenkijos pasienyje.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
Migrantai Lenkijos pasienyje.<br>via REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 11:13 AM

„Norime iš anksto perspėti Lenkijos pusę nenaudoti jokių provokacijų, nukreiptų prieš Baltarusijos Respubliką, kad pateisintų galimus neteisėtus jėgos veiksmus prieš nelaimingus beginklius žmones, tarp kurių daug nepilnamečių vaikų ir moterų“, – sakoma baltarusių Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Migracijos padėties prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos staigus paaštrėjimo kelia rimtą susirūpinimą dėl žmonių, mėginančių bet kokiais keliais ir būdais patekti į Europos Sąjungos šalis, likimo“, – pridūrė URM ir apkaltino Varšuvą ilgai ignoravus šią „objektyvią tikrovę“ bei vengus spręsti rimtas problemas.

„Esant tokia padėčiai itin nevykę atrodo neįtikinami Lenkijos pusės mėginimai perkelti atsakomybę už dinamiškai besivystančią migracijos padėtį Baltarusijai“, – teigia Užsienio reikalų ministerija.

Padėtis regione komplikavosi pirmadienį, kai prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos susirinko keli tūkstančiai migrantų, norinčių pasiekti ES teritoriją. Ten sutelktoms Lenkijos saugumo pajėgoms pavyko atremti migrantų mėginimą masiškai prasiveržti per pasienio užtvaras. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių pastaraisiais mėnesiais kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje.

Europos Sąjunga kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitariniams darbuotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.