JAV pasiuntinys atmeta galimybę, kad Bosnijoje kils naujas karas

Nerimas, kad gali kilti naujas konfliktas dėl Bosnijos, yra nepagrįstas, pirmadienį pareiškė vienas aukšto rango amerikiečių diplomatas, susitikęs su šios Balkanų valstybės etninių serbų lyderiu, kaltinamu keliant pavojų taikai.

 JAV pasiuntinys atmeta galimybę, kad Bosnijoje kils naujas karas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV pasiuntinys atmeta galimybę, kad Bosnijoje kils naujas karas.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 2:38 PM

Praėjus dešimtmečiui po niokojančio Bosnijos karo 10-ajame dešimtmetyje, tarptautinė bendruomenė spaudė etninius serbus sukurti bendrą kariuomenę su etniniais kroatais ir musulmonais.

Tačiau serbams atstovaujantis Bosnijos ir Hercegovinos prezidiumo narys Miloradas Dodikas, ne kartą grasinęs imtis separatistinių veiksmų, neseniai perspėjo, kad jo tautiečiai galėtų pasitraukti iš kariuomenės ir įkurti atskiras ginkluotąsias pajėgas.

M. Dodikas Bosniją ir Hercegoviną vadina „žlugusia šalimi“ ir kartą perspėjo, kad etniniai serbai gali pasitraukti ir iš kitų bendrų institucijų, įskaitant teismų ir mokesčių sistemas.

Tačiau JAV pasiuntinys Vakarų Balkanams Gabrielis Escobaras pamėgino išsklaidyti kilusius nuogąstavimus.

„Svarbiausias dalykas, dėl kurio sutarėme su visais pašnekovais, su kuriais šiandien susitikome... yra tai, kad visi sutarėme, jog karo nebus“, – sakė G. Escobaras.

Jis pridūrė, kad tokiam požiūriui pritaria ir kiti regiono lyderiai.

Amerikiečių pasiuntinys kalbėjo po susitikimo su M. Dodiku, taip pat su musulmonams ir kroatams atstovaujančiais prezidiumo nariais – atitinkamai su Šefiku Džaferovičiumi ir Željko Komšičiumi.

Po 1992–1995 metų karo Bosnija buvo padalinta į du pusiau nepriklausomus darinius – Serbų Respubliką bei musulmonų ir kroatų Federaciją.

Šiuos darinius vienija silpnos centrinės institucijos, įskaitant prezidiumą ir jungtinė kariuomenę.

M. Dodikas jau ne vienus metus ragina Serbų Respubliką atsiskirti, teigdamas, kad Bosnija ir Hercegovina yra nevykęs „tarptautinės bendruomenės eksperimentas“.

Praėjusią savaitę duodamas interviu „Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL), G. Escobaras apkaltino M. Dodiką provokuojant naują krizę, kad „išsaugotų savo įtaką ir savo pinigus“.

Tačiau pirmadienį JAV diplomatas pareiškė, kad Bosnijos serbų lyderis yra „atviras diskusijoms dėl visų teisės aktų, kurie susilpnintų centrines institucijas, atšaukimo“.

Jungtinės Valstijos, organizavusios derybas dėl taikos susitarimo, užbaigusio 1992–1995 metų karą, remia Bosnijos ir Hercegovinos „teritorinį vientisumą“, pabrėžė G. Escobaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.