Lenkija: migrantų krizė prie sienos su Baltarusija kelia grėsmę visos ES saugumui

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis antradienį pareiškė, kad beprecedentis migrantų masinis mėginimas neteisėtai prasiveržti į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija kelia pavojų visos Europos Sąjungos saugumui.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 10:09 AM

„Uždaryti Lenkijos sieną [su Baltarusija] – mūsų nacionalinis interesas. Tačiau šiandien ant kortos pastatytas visos ES stabilumas ir saugumas“, – per „Twitter“ parašė M. Morawieckis.

„Ši Lukašenkos režimo ataka nutaikyta į mus visus. Nebūsime įbauginti ir ginsime taiką Europoje kartu su mūsų partneriais NATO ir ES“, – pridūrė premjeras.

Kaip praneša Lenkijos visuomeninis radijas, pirmadienį prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos susirinkę apie 3–4 tūkst. migrantų mėgino masiškai veržtis per pjaunančios vielos užtvaras, tačiau ten sutelktoms stiprioms lenkų saugumo pajėgoms ir kariuomenei pavyko juos atremti. Anot Lenkijos pareigūnų, migrantai prie sienos atvyko padedant Baltarusijos pareigūnams.

Antradienį 17 val. Lietuvos laiku planuojama sušaukti Lenkijos Seimo nepaprastąjį posėdį, per kurį įstatymų leidėjai bus informuoti apie padėtį pasienyje ir ten taikomas saugumo priemones. Šią informaciją pateiks premjeras ir už saugumą atsakingi ministrai.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą A. Lukašenką, kad šis skraidina migrantus iš Vidurinių Rytų ir Afrikos šalių į Minską, o tada siunčia juos pėsčiomis per sieną į Bendrijos teritoriją, keršydamas už bloko sankcijas jo režimui, taikomas dėl susidorojimo su opozicija.

A. Lukašenka šiuos kaltinimus atmeta.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį paragino ES nares įvesti naujų sankcijų Baltarusijai dėl kurstomo migrantų antplūdžio.

Naudotis „migrantais politiniais tikslais – nepriimtina“, sakė ji ir pridūrė, kad ES taip pat nagrinės galimybes imtis sankcijų prieš „trečiųjų šalių oro bendroves“, gabenančias migrantus į Baltarusiją.

Lenkijos kaimynė Vokietija pastaruoju metu susiduria su smarkiai išaugusiu migrantų, atvykstančių į šalį iš Baltarusijos per Lenkija, srautu.

Oficialiais duomenimis, vien per spalį jų atvyko beveik 5 tūkstančiai.

Reaguodamas Berlynas sugriežtino pasienio kontrolę ir dislokavo papildomų policijos pajėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.