Irano gvardiečiai sako paleidę areštuotą vietnamiečių tanklaivį

Irano revoliucinė gvardija trečiadienį pranešė, kad paleido su Vietnamo vėliava plaukiojantį tanklaivį, praėjusį mėnesį areštuotą Omano jūroje per įtemptą incidentą, kuriame vaidmenį atliko ir JAV karinis jūrų laivynas.

Irano gvardiečiai sako paleidę areštuotą vietnamiečių tanklaivį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano gvardiečiai sako paleidę areštuotą vietnamiečių tanklaivį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 4:17 PM

Laivo paleidimu baigiasi vėliausia konfrontacija vandenyse netoli strategiškai svarbaus Hormūzo sąsiaurio, Teheranui ruošiantis atnaujinti derybas su galingosiomis valstybėmis. Šiuo dialogu siekiama nutraukti nesutarimus dėl žlungančios branduolinės sutarties.

Jungtinės Valstijos ir jų nesutaikomas priešas Iranas pateikė smarkiai besiskiriančius pranešimus, kas per spalio 24-ąją nutiko tanklaiviui „MS Sothys“.

Revoliucinė gvardija pareiškė sutrukdžiusi JAV jūrų pajėgų mėginimui areštuoti „Sothys“, gabenusį iranietišką naftą.

Amerikiečių gynybos pareigūnai atmetė šį teiginį ir pareiškė nesiėmę jokių veiksmų, nes Iranas užėmė tanklaivį su 26 įgulos nariais ir perkėlė jį į savo teritorinius vandenis.

Trečiadienį Irano islamo revoliucijos gvardijos (IRGC) tinklapyje „Sepah News“ buvo paskelbta, kad „teismo sprendimu areštuotas tanklaivis „Sothys“ buvo paleistas po to, kai iš jo Bandare Abase buvo išpumpuota Irano Islamo Respublikai priklausanti nafta“.

Anksčiau laivybos stebėjimo portalas „Tanker Trackers“ informavo, kad „IRGC, atrodo, yra paleidusi „Sothys“. Šiuo metu jis yra tuščias ir plaukia pietų kryptimi.“

„Nors pranešta, kad jo kelionės tikslas yra Dubajus, dabartinė jo trajektorija – Omano įlanka“, – naktį į trečiadienį pranešė tarnyba. Jos duomenimis, Iranas konfiskavo 50 mln. dolerių (43 mln. eurų) vertės naftos siuntą, kuri į laivą buvo pakrauta birželį.

Per trečiadienį surengtą susitikimą, kuriame dalyvavo ir Gvardijos vyriausiasis vadas Hosseinas Salami, ir IRGC jūrų pajėgų vadas Alireza Tangsiri pašiepė JAV pateiktą incidento versiją kaip „didelį melą“.

A. Tangsiri taip pat gyrė „amerikiečius nugalėjusių Irano vaikų ryžtą, sumanumą ir drąsą“.

Incidentas įvyko po virtinės išpuolių prieš komercinius laivus jūrų keliuose Persijos įlankos regione, kur išgaunama ir pergabenama didžioji dalis pasaulio naftos.

Iranas kaltinamas dėl liepos 29 dieną surengto drono smūgio prieš tanklaivį „MT Mercer Street“, susijusį su vienu izraeliečių milijardieriumi. Tąsyk laive žuvo vienas buvęs britų karys ir Rumunijos pilietis.

Iranas šiuos kaltinimus atmetė – kaip ir kitus, kad šiitiška respublika susijusi su kitais tame regione įvykdytais išpuoliais ir pagrobimais.

Šiuo metu galingosios šalys stengiasi sugrąžinti Iraną į derybas dėl žlungančios sutarties, pagal kurią šiitiška respublika sutiko apriboti savo branduolines ambicijas mainais į Teheranui taikomo sankcijų atšaukimą.

Jungtines Valstijas iš šio pakto 2018-aisiais vienašališkai išvedė tuometis prezidentas Donaldas Trumpas. Iranas savo ruožtu palaipsniui atsisakė vykdyti dalį prisiimtų įsipareigojimų.

Iranas trečiadienį pranešė lapkričio 29 dieną Vienoje atnaujinsiantis derybas su galingosiomis valstybėmis. Šis procesas buvo įstrigęs pastaruosius penkis mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.