Mianmare JAV žurnalistui pareikšti kaltinimai terorizmu ir maištu

JAV žurnalistui, kurį prieš kelis mėnesius sulaikė Mianmaro chunta, pareikšti kaltinimai terorizmu ir maištu, trečiadienį pranešė jo advokatas.

Mianmare JAV žurnalistui Danny Fensteriui pareikšti kaltinimai terorizmu ir maištu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mianmare JAV žurnalistui Danny Fensteriui pareikšti kaltinimai terorizmu ir maištu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 2:57 PM

Jei bus pripažintas kaltu, vyrui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Kariuomenė pradėjo spausti žiniasklaidą, vasarį įvykdžiusi valstybės perversmą. Vietos stebėtojų duomenimis, nuo to laiko buvo areštuoti dešimtys žurnalistų, kritikavusių chuntos represijas prieš kitamanius, pareikalavusias jau daugiau kaip 1,2 tūkst. gyvybių.

Danny Fensteris, maždaug metus dirbęs vietos leidiniui „Frontier Myanmar“, gegužę buvo sulaikytas, kai važiavo namo pasimatyti su savo šeima. Nuo to laiko jis laikomas Jangone įsikūrusiame Inseino kalėjime.

37 metų vyras jau yra teisiamas dėl įtariamo pasipriešinimo kariuomenei kurstymo, neteisėtų susirinkimų ir imigracijos įstatymo pažeidimo.

Papildomi kaltinimai pagal Mianmaro įstatymus, reglamentuojančius kovą su terorizmu ir antivyriausybine veikla, leidžia D. Fensterį įkaltinti iki gyvos galvos. Teismo procesą planuojama pradėti lapkričio 16 dieną.

„Jis smarkiai sulyso“, – sakė jo advokatas Thanas Zawas Aungas.

D. Fensteris yra „nusivylęs“, kad jam antradienį buvo pareikšti nauji kaltinimai, pridūrė teisininkas.

Tokių veiksmų imtasi praėjus kelioms dienoms po to, kai buvęs JAV diplomatas ir derybininkas dėl įkaitų išlaisvinimo Billas Richardsonas susitiko su chuntos vadovu Min Aunu Hlaingu Mianmaro sostinėje Neipide. Vis labiau izoliuojamai chuntai tas susitikimas suteikė reto viešumo.

B. Richardsonas anksčiau derėjosi dėl kalinių ir amerikiečių kariškių paleidimo Šiaurės Korėjoje, Kuboje, Irake ir Sudane, o neseniai siekė išlaisvinti su JAV susijusius kalinius Venesueloje.

Buvęs ambasadorius prie JT pareiškė manąs, kad jam pavyko susitarti dėl Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto vizitų kalėjimuose, kur laikomi politiniai kaliniai, atnaujinimo.

B. Richardsonas taip pat nedetalizuodamas pažymėjo, kad JAV Valstybės departamentas paprašė jo per savo viešnagę Mianmare neminėti D. Fensterio bylos.

„Danny byla tapo pavyzdžiu, kaip mianmariečių kariuomenė visiškai paniekinamai žiūri į nepriklausomą žiniasklaidą“, – pareiškime nurodė žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ regioninio direktoriaus pavaduotoja tyrimams Emerlynne Gil.

„Šie nauji griežti kaltinimai tik dar labiau išryškina nerangų bandymą patraukti baudžiamojon atsakomybėn nepriklausomą žurnalistą, kuris turėtų būti nedelsiant ir besąlygiškai paleistas, kad galėtų sugrįžti pas savo šeimą ir draugus“, – pridūrė ji.

Susidorojimas su žiniasklaida

Manoma, kad D. Fensteris kalinimo įstaigoje užsikrėtė COVID-19, pranešė jo artimieji per rugpjūtį vykusią konferenciją su amerikiečių žurnalistais.

Pastarąjį kartą su JAV konsulato pareigūnais jis telefonu kalbėjosi spalio 31 dieną, pirmadienį informavo Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as. N. Price'as pridūrė, kad Vašingtonas tebėra „labai susirūpinęs dėl jo besitęsiančio sulaikymo“.

Pietryčių Azijos šalį chaosas krečia nuo to laiko, kai kariškiai nušalino išrinktąją vyriausybę. Chunta mėgina nuslopinti plačiai išplitusius demokratijos šalininkų protestus ir disidentinę veiklą.

Kariuomenė griežtina informacijos srauto kontrolę, riboja interneto prieigą ir naikina vietos žiniasklaidos priemonių licencijas.

Praėjusį mėnesį per chuntos paskelbtą amnestiją budistų šventės proga buvo paleisti keli žurnalistai, kritikavę karinę vyriausybę.

Padėtį regione stebinčios organizacijos „Reporting ASEAN“ duomenimis, po pučo buvo sulaikyti per 100 žurnalistų, o 31 iš jų tebėra kalinamas.

Perversmu buvo nutrauktas neilgai trukęs šalies demokratijos eksperimentas, o civilei lyderei Aung San Suu Kyi pareikšta virtinė kaltinimų, dėl kurių teismas gali pasiųsti ją už grotų keliems dešimtmečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.