Rusijoje po kankinimo vaizdo įrašų nutekinimo atleisti keli kalėjimų pareigūnai

Rusijos kalėjimų tarnyba trečiadienį pranešė atleidusi 18 pareigūnų, vienam informatoriui paviešinus skandalingus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotas žaginimas ir kankinimas pataisos įstaigoje.

 Rusijoje po kankinimo vaizdo įrašų nutekinimo atleisti keli kalėjimų pareigūnai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Rusijoje po kankinimo vaizdo įrašų nutekinimo atleisti keli kalėjimų pareigūnai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 10:46 PM

Praėjusį mėnesį nevyriausybinė organizacija „Gulagu.net“ paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti smurtas centrinio Saratovo miesto kalėjime. Vaizdo įrašus nutekino buvęs kalinys Sergejus Saveljevas. Šis Baltarusijos pilietis paskui pabėgo iš Rusijos ir pasiprašė prieglobsčio Prancūzijoje.

S. Saveljevas atliko pusaštuntų metų laisvės atėmimo bausmę už prekybą narkotikais. Rusija spalio pabaigoje buvo paskelbusi jo paiešką dėl „neteisėtos prieigos prie kompiuterinės informacijos“.

Tačiau trečiadienį „Gulagu.net“ paskelbtas dokumentas rodo, kad Saratovo srities prokuratūra nurodė panaikinti kaltinimus S. Saveljevui kaip „neteisėtus ir nepagrįstus“.

S. Saveljevas taip pat buvo išbrauktas iš Vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų sąrašo, nurodė naujienų agentūra „Interfax“.

Trečiadienį Saratovo srities kalėjimų tarnybos vadovas Antonas Jefarkinas pranešė, kad 18 pareigūnų buvo atleisti iš darbo, o dar 11 – skirtos „griežčiausios“ drausminės nuobaudos.

Pasak A. Jefarkino, reaguojant į vaizdo įrašus iškeltos penkios baudžiamosios bylos.

„Dedame visas pastangas, kad viską išsiaiškintume ir padarytume atitinkamas išvadas“, – regioninei valstybinei televizijai sakė tarnybos vadovas.

„Esu tikras, kad ateityje tai nepasikartos“, – pridūrė jis.

Kremlius anksčiau paragino teisėsaugą atlikti tyrimą.

Atlikdamas bausmę jis kalėjime dirbo IT specialistu. Dėl šios priežasties jis turėjo galimybę susipažinti su duomenis savo ir kitų pataisos įstaigų vidiniuose serveriuose, kur rado keletą vaizdo įrašų. Šią medžiagą S. Saveljevas išsisaugojo atmintuke, kurį paslėpė šalia išėjimo iš kalėjimo.

„Gulagu.net“ paskelbus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuota prievarta, buvo atleistas kalėjimo, kur laikomi kaliniai, kuriems reikalinga medicininė pagalba dėl tuberkuliozės, vadovas, taip pat trys regioninių kalėjimų sistemos pareigūnai.

Pasak stebėtojų, kalinių patiriami kankinimai ir seksualinis smurtas yra įsisenėjusi problema didžiulėje Rusijos pataisos įstaigų sistemoje. Tačiau minėti vaizdo įrašai į tuos nusikaltimus privertė pažvelgti kitaip.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.