Afganistane – nauja kylanti grėsmė, galinti užlieti visą Europą

Afganistane įsigalėjęs Talibanas pažadėjo pasauliui pažaboti prekybą narkotikais. Bet jeigu subyrės ir taip leisgyvė šalies ekonomika, gali kilti nesuvaldoma narkotikų banga, kuri užlietų visą Europą.

Nors talibai žada, kad užkirs kelią narkotikų gamybai ir eksportui, jei Afganistano ekonomika subyrės, tai gali tapti kone vieninteliu pajamų šaltiniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors talibai žada, kad užkirs kelią narkotikų gamybai ir eksportui, jei Afganistano ekonomika subyrės, tai gali tapti kone vieninteliu pajamų šaltiniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nors talibai žada, kad užkirs kelią narkotikų gamybai ir eksportui, jei Afganistano ekonomika subyrės, tai gali tapti kone vieninteliu pajamų šaltiniu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nors talibai žada, kad užkirs kelią narkotikų gamybai ir eksportui, jei Afganistano ekonomika subyrės, tai gali tapti kone vieninteliu pajamų šaltiniu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 10:08 PM

Afganistanas – didžiausias pasaulyje opijaus tiekėjas. Vis dėlto ši iš aguonų išgaunama medžiaga, naudojama heroinui gaminti, nėra vienintelis nelegalus narkotikas, kurį tiekia ilgamečių neramumų kamuojama valstybė.

Afganistaniečiai taip pat sparčiai ištobulino metamfetamino – stiprios narkotinės medžiagos, stimuliuojančios centrinę nervų sistemą, gamybą.

Šis narkotikas gali sukelti psichozę, raumenų irimą, epilepsijos priepuolius, kraujo išsiliejimą į smegenis.

Reguliarus šios medžiagos vartojimas nulemia neprognozuojamą nuotaikų svyravimą bei agresyvų elgesį.

Kai kuriuose Afganistano regionuose metamfetamino produkcija jau viršija opijaus gamybos apimtį.

Dabar, iš Afganistano pasitraukus Jungtinių Valstijų ir sąjungininkų pajėgoms, Europos Sąjungos institucijos nerimauja, kad nelegalus metamfetaminas iš šios valstybės gali kelti vis daugiau pavojaus.

„Atidžiai stebime situaciją, nes metamfetaminas Afganistane didžiuliais kiekiais gaminamas jau kelerius metus, todėl didėja pavojus, kad šis narkotikas gali pasiekti Europos rinką tradiciniais heroino kontrabandos keliais“, – sakė Vokietijos federalinės policijos atstovas spaudai.

Atrado naują būdą

Karališkojo koledžo Londone dėstytojas, knygos „Karas su narkotikais ir anglų-amerikiečių santykiai: pamokos iš Afganistano, 2001–2011 m.“ autorius Philipas Berry teigė: „Jei Afganistano metamfetamino pramonė toliau plėsis, tikėtina, kad Europa kartu su kitomis tarptautinėmis rinkomis taps ryškiais kontrabandos taikiniais.“

Remiantis Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) ataskaita, afganistaniečiai pradėjo rimtai gaminti metamfetaminą tik maždaug prieš ketverius metus.

Nuo 2013-ųjų buvo gaunama pranešimų, kad Afganistano gyventojai virtuvės dydžio laboratorijose „verda“ metamfetaminą iš nereceptinių vaistų, tokių kaip sirupas nuo kosulio.

Tačiau šis procesas yra sudėtingas, pavojingas ir reikalauja chemijos žinių.

Bet kai vietiniai sužinojo, kad metamfetaminas gali būti išgaunamas ir iš čia pat augančių augalų, narkotiko gamyba įgavo nevaldomą pagreitį.

Efedros, dar vadinamos bandakais arba omanais, yra daugiametės žolės, lengvai surenkamos Afganistano kalvose.

Kadaise šie augalai buvo naudojami vietoj malkų kūrenant ugnį ar inkstų ligoms gydyti, tačiau dabar skinami, pakuojami ir džiovinami, o vėliau – chemiškai apdorojami, kad būtų išgautas efedrinas.

Pastarasis procesas yra paprastas ir palyginti pigus. Antrame, sudėtingesniame, etape apdorotos efedros naudojamos metamfetamino kristalams gaminti.

Konkuruoja su opijumi

„Turimi duomenys rodo, kad Afganistanas per trumpą laiką tapo didelių kiekių nebrangiai kainuojančio efedrino ir metamfetamino tiekėju, – perspėjo ENNSC tyrėjai. – Numanomas gamybos mastas, plitimo greitis ir iš to gaunamos pajamos stebina ir kelia nerimą.“

Įspėjama, kad metamfetamino gamyba Afganistane netrukus gali pradėti konkuruoti su opijaus produkcija.

Afganistanas tiekia daugiau nei 80 proc. pasaulio opiumo, o Europa yra didžiausia rinka, į kurią heroinas dažniausiai įvežamas per Balkanų valstybes ir Turkiją.

2019 metais Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo biuras pranešė, kad bendra ekonominė veikla, susijusi su opiatų eksportu Afganistane, buvo verta beveik 1,7 mlrd. eurų, o tai sudaro apie dešimtadalį šalies bendrojo vidaus produkto.

Bet opiatų eksporto verslui į nugarą kvėpuoti pradeda Afganistane gaminamas metamfetaminas. Jungtinėje Karalystėje įsikūrusio Užjūrio plėtros instituto tyrime buvo nagrinėjama, kaip Talibanas buvo finansuojamas Nimrūzo provincijoje, esančioje pietvakariuose, Irano pasienyje.

Paaiškėjo, kad didžioji dalis pajamų gaunama ne iš nelegalių narkotikų, o apmokestinant sieną kertančias teisėtas prekes.

Bet viena iš išvadų buvo ir ta, kad, atsižvelgiant į kiekį tonomis, provincijoje gaminama ir transportuojama daugiau metamfetamino nei opiumo.

Studijos pagrindinis tyrėjas Davidas Mansfieldas teigė, jog gausūs įrodymai, įskaitant palydovų užfiksuotas metamfetamino „gamyklų“ nuotraukas, daugybę apklausų bei įvairiose pasaulio vietose, ypač Turkijoje bei Irano ir Pakistano pasienyje, policijos konfiskuotas narkotikų siuntas, rodo, kad prekyba metamfetaminu sparčiai plečiasi.

Pakeliui į Europą?

Afganistano metamfetaminas jau spėjo įsiveržti į tarptautines rinkas: tokių siuntų aptiko Afrikos, Australijos, Indonezijos ir Šri Lankos valdžios institucijos.

Yra nepatvirtintų pranešimų, kad dalis nelegalios produkcijos galėjo pasiekti ir Europą.

„Manome, kad dalis afganistaniečių amfetamino pateko į Turkiją, – sakė ENNSC analitikas Laurent’as Lanielis, daugiausia dėmesio skiriantis narkotikų gamybai ir prekybai. – O jei jis iš tikrųjų jau yra Turkijoje, Afganistano narkotikai neišvengiamai atsidurs ir Europos Sąjungos teritorijoje.“

Tačiau nepriklausomas konsultantas D.Mansfieldas, tyrinėjantis Afganistaną ir reguliariai besilankantis šioje šalyje nuo 1997 metų, sakė, kad Afganistano metamfetaminas kol kas nesulaukia pakankamai Europos vyriausybinių agentūrų dėmesio: „Reikia sisteminio požiūrio į tyrimus.

Dauguma agentūrų tiesiog ištiria medžiagą, kad sužinotų, ar tai metamfetaminas ir kokia jo kokybė. Bet ar jis pagamintas iš efedrų, ar iš vaistų, dažniausiai nesiaiškinama.“

Šiuo metu Australijos teisėsauga yra viena iš nedaugelio institucijų pasaulyje, tiriančių, ar jų konfiskuotas metamfetaminas išgautas iš Afganistane augančių efedrų.

Lems ekonominė situacija

Neįmanoma žinoti, ar Afganistaną valdant Talibanui į Europą pateks daugiau metamfetamino, bet daug kas gali priklausyti nuo šalies ekonomikos ateities.

Talibano atstovai viešai pažadėjo uždrausti narkotikų kontrabandą ir gamybą.

„Nenuostabu, kad Talibanas, siekdamas parodyti save kaip teisėtą vyriausybę, dalijo tokius pažadus, – svarstė Ph.Berry. – Jie gali bandyti vykdyti narkotikų kontrolę tikėdamiesi įgauti tarptautinį pripažinimą ir sulaukti finansavimo plėtrai ir vystymuisi.“

Nei Ph.Berry, nei D.Mansfieldas nemano, kad JAV galios trūkumas šalies viduje turės daug įtakos narkotikų cirkuliacijai – jau nuo 2018 metų amerikiečių ir Afganistano vyriausybės pajėgos mažiau bombardavo narkotikų gamybai naudojamus objektus.

D.Mansfieldo teigimu, net ir iki šiol dauguma metamfetaminą bei opiumą gaminančių kaimo vietovių buvo slaptai kontroliuojamos Talibano: „Kaip valdžioje atsidūrę talibai keis tų vietovių ekonominę ir saugumo situaciją? Niekaip.“

Daug svarbesnis veiksnys – kaip toliau veiks Afganistano ekonomika.

„Ekonomikos žlugimas galėtų paskatinti didesnę nelegalių narkotikų gamybą. Jeigu niekas nefinansuos talibų vyriausybės, sumažės darbo vietų, daugelis žmonių gali sugrįžti dirbti žemės.

Aguonų auginimas opiumui išgauti yra labai daug fizinių jėgų reikalaujanti veikla. O jei atsiras daugiau darbo jėgos, gali atsirasti ir daugiau nelegalių narkotikų, – tikino D.Mansfieldas. – Ar taip atsitiks, priklausys nuo to, kaip Talibanas pasirinks valdyti šalį ir kaip potencialūs Vakarų rėmėjai nutars bendradarbiauti su Talibanu.

Plačiai aprėpiančių sankcijų įvedimas galėtų sukelti ekonominę krizę, kuri smarkiai padidintų pabėgėlių skaičių ir išplėstų narkotikų gamybos mastą, o tai neabejotinai paveiktų visą regioną ir Europą.“

Parengta pagal „Al Jazeera“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.