Mirė paskutinysis PAR apartheido lyderis Frederikas Willemas de Klerkas

Vėliausias Pietų Afrikos Respublikos baltaodis prezidentas Frederikas Willemas de Klerkas, paskutinysis apartheido režimo lyderis, mirė būdamas 85 metų, ketvirtadienį pranešė jo fondas.

F. W. de Klerkas drauge su pirmuoju juodaodžiu šalies prezidentu Nelsonu Mandela 1993 metais buvo apdovanoti Nobelio taikos premija.<br>AP/Scanpix nuotr.
F. W. de Klerkas drauge su pirmuoju juodaodžiu šalies prezidentu Nelsonu Mandela 1993 metais buvo apdovanoti Nobelio taikos premija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2021, 3:09 PM

F. W. de Klerkas drauge su pirmuoju juodaodžiu šalies prezidentu Nelsonu Mandela 1993 metais buvo apdovanoti Nobelio taikos premija už „stebuklingą“ perėjimą nuo baltaodžių valdymo PAR.

F. W. de Klermas mirė ketvirtadienį, pralaimėjęs kovą su vėžiu, sakoma jo fondo pranešime.

Apie savo onkologinę ligą buvęs prezidentas pranešė švęsdamas 85-ąjį gimtadienį šių metų kovo 18 dieną.

„Su didžiausiu liūdesiu F. W. de Klerko fondas praneša, kad buvęs prezidentas F. W. de Klerkas šį rytą mirė ramiai savo namuose Fresnajėje po kovos su piktybine mezotelioma“, – rašoma jame.

Velionio gedi jo žmona Elita, vaikai Janas ir Susan bei vaikaičiai.

„Šeima atskirai padarys pranešimą apie laidotuvių organizavimą“, – pranešė fondas.

Labiausiai įsimintoje savo kalboje 1990 metų vasario 2 dieną F. W. de Klerkas panaikino Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) ir kitų išsilaisvinimo judėjimų draudimą.

Toje pačioje kalboje jis nurodė iš kalėjimo paleisti prieš apartheidą kovojusį ir 27 metus kalėjime praleidusį N. Mandelą.

F. W .de Klerkas gimė ekonominiame centre Johanesburge, afrikanerių (daugiausia olandų kilmės baltaodžių) šeimoje. Jo tėvas buvo vienas garsiausių apartheido senatorių, laikinai ėjęs prezidento pareigas.

F. W. de Klerkas studijavo teisę, vėliau buvo išrinktas į parlamentą kaip Nacionalinės partijos, įvedusios apartheidą, narys.

Prieš 1989 metais tapdamas prezidentu F. W. Klerkas vadovavo kelioms ministerijoms. Prezidento pareigas jis ėjo iki 1994 metų, kai po pirmų demokratinių rinkimų šalyje perdavė valdžią N. Mandelai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.