Mianmare sulaikytam JAV žurnalistui skirta 11 metų nelaisvės

Amerikiečių žurnalistui, sulaikytam Mianmare nuo gegužės, penktadienį buvo skirta 11 metų kalėjimo dėl kaltinimų neteisėtais susirinkimais, kurstymu ir vizų taisyklių pažeidimu, pranešė jo darbdavys.

„Frontier Myanmar“ yra giliai nusivylęs šiandienos sprendimu nuteisti jo vykdomąjį redaktorių Danny Fensterį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Frontier Myanmar“ yra giliai nusivylęs šiandienos sprendimu nuteisti jo vykdomąjį redaktorių Danny Fensterį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 8:16 AM, atnaujinta Nov 19, 2021, 4:25 PM

„Frontier Myanmar“ yra giliai nusivylęs šiandienos sprendimu nuteisti jo vykdomąjį redaktorių Danny Fensterį dėl trijų kaltinimų ir paskirti jam iš viso 11 metų įkalinimo bausmių“, – rašoma leidinyje.

D. Fensteriui, kuris buvo sulaikytas, kai bandė išvykti iš Mianmaro, taip pat yra pareikšti kaltinimai terorizmu ir maištu. Jei bus pripažintas kaltu dėl jų, vyrui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

37-erių D. Fensteris, maždaug metus dirbęs vietos leidiniui „Frontier Myanmar“, gegužę buvo sulaikytas, kai važiavo namo pasimatyti su savo šeima.

Vėliau jis buvo apkaltintas dėl įtariamo pasipriešinimo kariuomenei kurstymo, neteisėtų susirinkimų ir imigracijos įstatymo pažeidimo. Teismas už uždarų durų vyko Jangono Inseino kalėjime.

„Visi „Frontier“ darbuotojai yra nusivylę ir susierzinę dėl šio sprendimo“, – sakė „Frontier Myanmar“.

„Mes tiesiog norime, kad Danny būtų kuo greičiau paleistas, kad jis galėtų grįžti namo pas savo šeimą“, – priduriama leidinio pranešime.

Analitinio centro „Crisis Group Myanmar“ vyresnysis patarėjas Richardas Horsey pavadino šį nuosprendį „piktinančiu“.

„Jis siunčia žinią ne tik tarptautiniams žurnalistams,.. bet ir Mianmaro žurnalistams, kad faktiškai pranešus apie situaciją jiems gali grėsti daug metų kalėjimo“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Pietryčių Azijos šalį chaosas krečia nuo to laiko, kai kariškiai nušalino išrinktąją vyriausybę. Chunta mėgina nuslopinti plačiai išplitusius demokratijos šalininkų protestus ir disidentinę veiklą.

Kariuomenė griežtina informacijos srauto kontrolę, riboja interneto prieigą ir naikina vietos žiniasklaidos priemonių licencijas.

Praėjusį mėnesį per chuntos paskelbtą amnestiją budistų šventės proga buvo paleisti keli žurnalistai, kritikavę karinę vyriausybę.

Padėtį regione stebinčios organizacijos „Reporting ASEAN“ duomenimis, po pučo buvo sulaikyti per 100 žurnalistų, o 31 iš jų tebėra kalinamas.

Perversmu buvo nutrauktas neilgai trukęs šalies demokratijos eksperimentas, o civilinei lyderei Aung San Suu Kyi pareikšta virtinė kaltinimų, dėl kurių teismas gali pasiųsti ją už grotų keliems dešimtmečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.